Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

09
Ιαν

Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας Δημητρίου Βασιλική-Θεοδώρα - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: ΑΡΜΗΧ   Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΚ4 - Κτίριο Κ4
Ώρα09/01/2019 11:00 - 12:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο: Βασιλική – Θεοδώρα Δημητρίου

Τίτλος: Μεθοδολογία καταγραφής αιτίων φθορών, βλαβών, και τρόπων επέμβασης σε μνημεία φέρουσας τοιχοποιίας.
Περίπτωση Πύργος - Ανάκτορο στα Καλαμίτσια της Νάξου (άλλοτε θέρετρο των Ιησουϊτών).
Title: Methodology of recording the causes of wear and tear and damages and ways of intervention in bearing masonry monuments.
Tower - Palace in Kalamitsia, Naxos (formerly a Jesuit resort) case study.

Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019, 11 π.μ.
 Κτίριο Κ4, Πολυτεχνειούπολη
 
Εξεταστική Επιτροπή

Αναπλ. Καθ. Νόνη - Παγώνα Μαραβελακη (επιβλέπουσα)
Επίκ. Καθ. Μαρία Σταυρουλάκη 
Επίκ. καθ. Κλήμης Ασλανίδης
 

Περίληψη

Η παρούσα ερευνητική εργασία πραγματεύεται την σπουδαιότητα διατήρησης της πολιτισμικής κληρονομιάς, μέσω της προστασίας και ανάδειξης των μνημείων και των ιστορικών κτιρίων. Στο πλαίσιο της μεθοδολογίας συντήρησης ενός μνημείου, η οποία περιλαμβάνει τη διαγνωστική μελέτη καθώς και τη μελέτη των υλικών και των τρόπων επέμβασης, τονίζεται η σημασία υιοθέτησης μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής προσέγγισης.
Σκοπός της εργασίας είναι η καταγραφή δεδομένων που θα περιλαμβάνει τις παρατηρούμενες φθορές και βλάβες ενός μνημείου από φέρουσα τοιχοποιία, καθώς και τις απαιτούμενες επεμβάσεις συντήρησης και αποκατάστασης, βάσει του βαθμού διάβρωσής του. Στο πλαίσιο της εργασίας μελετήθηκε το ιστορικό διατηρητέο μνημείο, Πύργος - Ανάκτορο στα Καλαμίτσια της Νάξου (άλλοτε θέρετρο των Ιησουϊτών), κατά ΦΕΚ 3/Β/11-1-1983.
Οι σύγχρονες αρχές και η φιλοσοφία της συντήρησης, αποκατάστασης και ανάδειξης ιστορικών μνημείων απαιτούν ολοκληρωμένη γνώση και τεκμηρίωση των ιδιοτήτων των υλικών και των αντιστοίχων φθορών τους. Η λεπτομερής διάγνωση της διάβρωσης ενός μνημείου αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για τον προγραμματισμό και υλοποίηση των απαραιτήτων επεμβάσεων προστασίας. Σε πρώτο επίπεδο, πραγματοποιείται μια σύντομη ανασκόπηση της μεθοδολογίας διάγνωσης των φθορών, ώστε να καθοριστούν με σαφήνεια τα βήματα των επεμβάσεων που θα ακολουθήσουν. Στο πλαίσιο της μεθοδολογίας επισημαίνεται η σημασία των μη καταστροφικών μεθόδων ελέγχου της διάβρωσης, καθώς επιτρέπουν την εξέταση του βαθμού διάβρωσης του μνημείου χωρίς την ανάγκη δειγματοληψίας. Επιπροσθέτως, παρατίθεται σύντομη εισαγωγή στις βασικές αρχές και τρόπους επεμβάσεων συντήρησης και στερέωσης.
Σε δεύτερο επίπεδο και σε συνέχεια του θεωρητικού υποβάθρου, λαμβάνεται ως υπόδειγμα μελέτης, το ανάκτορο των Ιησουϊτών στην Νάξο. Πραγματοποιείται ιστορική και φωτογραφική τεκμηρίωση του μνημείου, καθώς και περιγραφή του φέροντος οργανισμού. Ακολουθεί η διάγνωση φθορών και βλαβών μέσω του οπτικού ελέγχου και της ψηφιακής επεξεργασίας εικόνας, έπεται δε η αξιολόγηση τους καθώς και οι προτάσεις για την προστασία του μνημείου.
Τέλος, κρίνεται απαραίτητη η συγκέντρωση και η αρχειοθέτηση της μεθοδολογίας

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012