Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

06
Μαρ

Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας Οικονομάκη Νικολάου - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   ΑΡΜΗΧ  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα06/03/2019 14:00 - 15:00

Περιγραφή:


Ονοματεπώνυμο: ΝΙΚΟΛΑΟΣ ΟΙΚΟΝΟΜΑΚΗΣ

Τίτλος:Αστικές συμπληρώσεις: διαχείριση του αστικού κενού, στον Άγιο Νικόλαο Κρήτης

Title:Urban fillers: managing the urban void, in Agios Nikolaos, Crete

Τετάρτη 6 Μαρτίου 2019, 14.00 μ.μ.
Σχεδιαστήριο 4ου έτους, Πολυτεχνειούπολη

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπλ. Καθ. Νικόλαος Σκουτέλης (επιβλέπων)
Αναπλ. Καθ. Γεώργιος Προκάκης
Επικ.καθ.. Δέσποινα Διμέλλη


Περίληψη

Ως αποτέλεσμα της τουριστικής ανάπτυξης από τα μέσα του 20ου αιώνα, η πόλη έχει ζωή κυρίως τους θερινούς μήνες και οι ροές συγκεντρώνονται στο παραλιακό μέτωπο με χρήσεις αναψυχής και εμπορίου, ενώ οι πολιτιστικές χρήσεις είναι διάσπαρτες μες στην πόλη χωρίς να συγκεντρώνονται σε ένα σύστημα.
 Η περιοχή μελέτης βρίσκεται πλησίον της κύριας εισόδου και διασχίζεται από δύο κύριους οδικούς άξονες. Αποτελεί έναν εν δυνάμει κόμβο καθώς βρίσκεται μεταξύ του Γενικού Νοσοκομείου Λασιθίου, του Αρχαιολογικού Μουσείου, του 2ου Δημοτικού Σχολείου και Νηπιαγωγείου, ενώ περιλαμβάνει και το κυκλοφοριακό πάρκο της πόλης. Σήμερα λειτουργεί ως ιδιωτικός χώρος στάθμευσης και μια φορά την εβδομάδα φιλοξενεί τη λαϊκή αγορά.
 Σκοπός της πρότασης είναι η διαμόρφωση της περιοχής ως κέντρο υπερτοπικού χαρακτήρα μέσω της διασύνδεσης των υφιστάμενων χρήσεων και της ένταξης νέων, υποστηρικτικών σε αυτές. Κύριο ζήτημα αποτελεί η διαχείριση των ορίων των περιοχών του μουσείου, του σχολείου και του νοσοκομείου και η μετάβαση από αυτή την κτιριακή κλίμακα στην πολύ μικρότερη του υπόλοιπου αστικού ιστού, σε επαφή με την περιοχή.
 Ο αστικός χώρος οργανώνεται με διαφόρων μεγεθών άξονες κίνησης σε πλατώματα και χώρους πρασίνου. Με αφετηρία το χαρακτηριστικό φυτεμένο προαύλιο χώρο του μουσείου, οι χώροι πρασίνου λειτουργούν στη συνέχεια ως φίλτρο για τις κατοικίες. Πραγματοποιείται, λοιπόν, υπέργεια σύνδεση του μουσείου με την περιοχή η οποία δημιουργεί κτίριο περιοδικών εκθέσεων το οποίο θα λειτουργεί υποστηρικτικά στο μουσείο. Το όριο με το νοσοκομείο γίνεται εγκάρσιος άξονας κίνησης, στον οποίο εντάσσεται κέντρο υγείας με αιμοδοτικό σταθμό. Επίσης, εξομαλύνεται το όριο του σχολείου και δημιουργείται μικρότερος εγκάρσιος άξονας κίνησης ο οποίος διέρχεται από τη προτεινόμενη νέα δημοτική βιβλιοθήκη της πόλης. Ένας διαμήκης άξονας κίνησης διαμορφώνεται από εμπορικά καταστήματα και χώρους αναψυχής σε κατώτερο επίπεδο, τα οποία αποτελούν συνέχεια του μικρότερης κλίμακας αστικού ιστού και της λαϊκής αγοράς. Τέλος περιορίζεται η κίνηση των αυτοκινήτων μέσα στην περιοχή και σχεδιάζεται υπόγειος χώρος στάθμευσης που θα καλύπτει τις ανάγκες όλων των παραπάνω.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012