Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

25
Ιουν

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κας Τόντου Νικολέττας - Σχολή ΗΜΜΥ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΛ - Κτίριο Επιστημών/ΗΜΜΥ, 145Π-42
Ώρα25/06/2019 11:00 - 12:00

Περιγραφή:

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΝΙΚΟΛΕΤΤΑΣ ΤΟΝΤΟΥ
με θέμα
Υπερφασματική Απεικόνιση για την Χαρτογράφηση Χρωμοφόρων του Δέρματος

Hyperspectral Imaging for Skin Chromophore Mapping

 

Εξεταστική Επιτροπή

Καθηγητής Κωνσταντίνος Μπάλας (επιβλέπων)

Καθηγητής Μιχαήλ Ζερβάκης

Καθηγητής Κωνσταντίνος Καλαϊτζάκης

 

Περίληψη: Η υπερφασματική απεικόνιση είναι μια μη-επεμβατική τεχνική, η οποία συνδυάζει την συμβατική απεικόνιση με την φασματοσκοπία, δίνοντας τόσο χωρικές όσο και φασματικές πληροφορίες για το εκάστοτε εξεταζόμενο δείγμα. Στην δερματολογία, οι πληροφορίες της υπερφασματικής απεικόνισης προέρχονται από την αλληλεπίδραση του φωτός με το δέρμα. Συγκεκριμένα, η ακτινοβολία που αντανακλά το δέρμα καθορίζεται κυρίως από τις χρωμοφόρες, οι οποίες αποτελούν τους βασικούς απορροφητές, σκεδαστές και φθοριστές του δέρματος.

Αυτή η πληροφορία, που καθορίζεται από τις χρωμοφόρες του δέρματος, μπορεί με την κατάλληλη επεξεργασία να δώσει αποτελέσματα για την κατάσταση του δέρματος, για ανωμαλίες ή για ασθένειες. Με τη χρήση της βιοψίας σε κακοήθειες, όπως είναι οι κακοήθεις δυσπλαστικοί σπίλοι, μπορεί να προκληθούν ανωμαλίες κατά την αφαίρεση του δείγματος είτε στο υπό εξέταση δείγμα είτε στον ιστό γύρω από αυτό. Όμως, με την υπερφασματική απεικόνιση διεξάγουμε οπτική βιοψία, βάσει της οποίας θα προσπαθήσουμε με την χρήση διάφορων αλγορίθμων επεξεργασίας του υπερφασματικού κύβου να βγάλουμε συμπεράσματα για την ποσότητα των χρωμοφόρων, την φυσιολογία του δέρματος και τις κυτταρικές διαφοροποιήσεις που τυχόν έχουν προκύψει. Με την εφαρμογή της υπερφασματικής απεικόνισης στο δέρμα αυξάνονται οι πιθανότητες σωστής διάγνωσης ή ακόμα και πρόληψης μιας κακοήθειας από τον θεραπευτή. Σκοπός, λοιπόν, είναι η βέλτιστη και έγκυρη διάγνωση δερματοπαθειών, χωρίς επεμβατικές τεχνικές. Σημαντικός είναι ο ρόλος της χαρτογράφησης, με την οποία αποδίδουμε στα αποτελέσματα των αλγορίθμων χρώματα, βάσει ενός χρωματικού κώδικα, ανάλογα με τις τιμές των εικονοστοιχείων της εικόνας. Η επεξεργασία αυτή καθιστά τα αποτελέσματα πιο ευδιάκριτα, μειώνοντας τις πιθανότητες λάθους από τον εξεταστή, ενώ ταυτόχρονα φαίνονται ευκρινέστερες οι διακυμάνσεις των τιμών στα αποτελέσματα.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012