Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

02
Οκτ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας Σκουλά Άννας - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   ΑΡΜΗΧ  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα02/10/2019 13:00 - 14:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο:Άννα Σκουλά

Τίτλος: Βιώνοντας την οινοπαραγωγική διαδικασία στο Πόρτο: Ανασυγκρότηση πρώην βιομηχανικού χώρου και της ευρύτερης οικιστικής περιοχής στη συνοικία Bonfim.

Title:Experience the production of wine in Porto: Recovery of an ex industrial space and its surrounding residential area in Bonfim district.


Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, 13.00 μ.μ.
Σχεδιαστήριο 2ου έτους

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπλ.καθ.: Νίκος Σκουτέλης (επιβλέπων)
Επικ.Καθ.:Ασλανίδης Κλήμης
Επικ.καθ.:Μανδαλάκη Μαρία


Περίληψη

Βιώνοντας την οινοπαραγωγική διαδικασία στο Πόρτο: Ανασυγκρότηση πρώην βιομηχανικού χώρου και της ευρύτερης οικιστικής περιοχής στη συνοικία Bonfim.
Experience the production of wine in Porto: Recovery of an ex industrial space and its surrounding residential area in Bonfim district.
Η παρούσα διπλωματική εργασία, μας μεταφέρει στον πορτογαλικό χώρο και πιο συγκεκριμένα στη συνοικία Bonfim, που βρίσκεται κοντά στο ιστορικό κέντρο της πόλης του Πόρτο. Η περιοχή μελέτης αφορά σε δυο κτίρια ενός πρώην βυρσοδεψείου της συνοικίας, που σήμερα δεν έχουν κάποια χρήση, καθώς και στην περιοχή  γύρω  απο αυτά, στην οποία συνυπάρχουν σήμερα δυο είδη κατοίκησης, με ένα κενό χώρο ανάμεσά τους. Το ένα αφορά στο είδος κατοικιών που αναπτύχθηκαν γύρω από τη δραστηριότητα του βυρσοδεψείου (ilhas), που μετά την αδρανοποίηση της λειτουργίας του, δημιούργησαν σταδικά μια εικόνα εγκατάλειψης και παρακμής και το άλλο αφορά σε μια ζώνη πολυκατοικιών, που κατασκευάστηκαν πολύ αργότερα και έχουν πιο σύγχρονο χαρακτήρα.
Η πρόταση της μελέτης έχει ως άξονες: την επανάχρηση και αποκατάσταση των δυο κτιρίων του βυρσοδεψείου και τον επανασχεδιασμό των κατοικιών γύρω από αυτά, τη δημιουργία νέων κτιριακών όγκων, που ενισχύουν τις υπάρχουσες δομές και τέλος, τη δημιουργία δημοσίων χώρων, που σκοπό έχουν την αξιοποίηση του κενού χώρου και την αποκατάσταση της παρακμιακής εικόνας της περιοχής. Στο πλαίσιο αυτό και λαμβάνοντας υπόψη, την πορτογαλική παράδοση γύρω απο την παραγωγή του κρασιού Porto, αποφασίζεται να δημιουργηθεί ένας χώρος με επίκεντρο τον οίνο, ο οποίος όντας επισκέψιμος, θα δίνει τη δυνατότητα να βιώσει κάποιος όλα τα στάδια παραγωγής του κρασιού και ταυτόχρονα θα αναβαθμίσει την περιοχή.
Έτσι, το κύριο κτίριο του βυρσοδεψείου μετατρέπεται σε ενα επισκέψιμο οινοποιείο και μουσείο οίνου ταυτόχρονα, αποκτώντας ξανά το βιομηχανικό του χαρακτήρα, ενώ το άλλο κτίριο μετατρέπεται σε έναν χώρο συμπληρωματικό, στον οποίο λαμβάνουν χώρα εκδηλώσεις και ταυτόχρονα στεγάζει το εστιατόριο του συγκροτήματος. Επιπλέον, δημιουγούνται τα εξής νέα κτίρια: αποθήκη οινοποιείου, οινολογική σχολή, φοιτητική εστία και παρατηρητήριο, που σε συνδυασμό με τη δημιουργία δημοσίων χώρων, στόχο έχουν την ενίσχυση των παραπάνω δράσεων. Τέλος, νέα κτίρια κατοικιών δημιουργούνται στη ζώνη των υπαρχουσών πολυκατοικιών, τα οποία φέρουν στοιχεία της πορτογαλικής αρχιτεκτονικής, μέσα όμως απο το πρίσμα μιας πιο σύγχρονης ματιάς

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012