Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

19
Νοε

Αναβολή - Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κας Κατσίκη Πηγής, Σχολή ΜΗΧΟΠ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   ΜΗΧΟΠ  
ΤοποθεσίαΜ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108, Αίθουσα συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ
Ώρα19/11/2019 12:00 - 13:00

Περιγραφή:


Θέμα: Αξιολόγηση του παλυγκορσκίτη της περιοχής Γρεβενών για χρήση σε γεωτρητικούς πολφούς

Συμβουλευτική Επιτροπή:
Καθηγητής Χρηστίδης Γεώργιος (επιβλέπων)
Αναπληρωτής καθηγητής Αλεβίζος Γεώργιος
Δρ. Μαρινάκης Δημήτριος (ΕΔΙΠ)  

Περίληψη:
Οι άργιλοι χρησιμοποιούνται ευρέως στα ρευστά γεώτρησης ,λόγω των αξιοσημείωτων ρεολογικών ιδιοτήτων τους, σχηματίζοντας σταθερούς και παχύρευστους πολφούς. Έχουν πραγματοποιηθεί πολλές μελέτες στο παρελθόν με θέμα την αξιολόγηση βιομηχανικών ορυκτών , όπως ο μπεντονίτης και ο καολινίτης αλλά λίγες έχουν εστιασθεί στην αξιολόγηση των ρεολογικών ιδιοτήτων του παλυγκορσκίτη σε γεωτρητικούς πολφούς. Οι πολφοί με βάση το παλυγκορσκίτη έχουν το πλεονέκτημα έναντι άλλων αργίλων, ότι διατηρούν σταθερές τις ρεολογικές τους ιδιότητες ακόμη και σε υψηλές συγκεντρώσεις ηλεκτρολυτών.
Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας, είναι η αξιολόγηση του παλυγκορσκίτη της περιοχής των Γρεβενών για τη χρήση του σε γεωτρητικούς πολφούς. Για τον προσδιορισμό των ορυκτολογικών φάσεων του παλυγκορσκίτη εφαρμόστηκε η μέθοδος Περιθλασιμετρίας Ακτινών – Χ (XRD). Για την εξέταση των ρεολογικών ιδιοτήτων, παρασκευάστηκαν πολφοί με 1%, 3%, 5% και 6.42% περιεκτικότητα σε στερεά και έπειτα από ωρίμανση σε θερμοκρασία περιβάλλοντος μετρήθηκε το ιξώδες τους. Στη συνέχεια , στους πολφούς με περιεκτικότητα 6.42% προστέθηκε 1Μ άλας (NaCl) και κατόπιν ωρίμανσης τους ,μετρήθηκε το ιξώδες τους. Η συμπεριφορά των πολφών παλυγκορσκίτη συγκρίθηκε με την αντίστοιχη ενός εμπορικού μπεντονίτη (Ζenith) που χρησιμοποιείται στην παρασκευή πολφών γεωτρήσεων.
Τα αποτελέσματα της εργασίας έδειξαν ότι ο παλυγκορσκίτης των Γρεβενών αναπτύσσει υψηλό ιξώδες και οι πολφοί δεν επηρεάζονται από τη προσθήκη άλατος. Αντίθετα ο μπεντονίτης, αν και παρουσιάζει παρόμοια συμπεριφορά σε πολφούς χωρίς ηλεκτρολύτες, εμφανίζει σημαντικά μικρότερο ιξώδες και υποδεέστερες ρεολογικές ιδιότητες όταν προστίθεται NaCl στο αιώρημα. Πιο συγκεκριμένα, πολφός με συγκέντρωση 6.42% σε παλυγκορσκίτη, έχει πλαστικό ιξώδες 2.25cp πριν την προσθήκη άλατος. Μετά τη προσθήκη 1Μ NaCl, η τιμή του πλαστικού ιξώδους είναι 6cp. Αντίστροφη συμπεριφορά παρατηρείται στο πολφό μπεντονίτη. Το πλαστικό ιξώδες ,σε συγκέντρωση 6.42% δείγματος είναι 8cp ενώ μετά την προσθήκη άλατος, η τιμή του πλαστικού ιξώδους μειώνεται στο 5.75 cp.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012