Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

04
Δεκ

Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας Λάππα Διονυσίας -Στυλιανής -Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΚ4 - Κτίριο Κ4
Ώρα04/12/2019 15:00 - 16:00

Περιγραφή:

 

Ονοματεπώνυμο: Διονυσία Στυλιανή Λάππα


Τίτλος: Χαρτογραφώντας τον Έλεγχο.
Το σχεδιαστικό αποτύπωμα των δομών ελέγχου στο σύγχρονο αστικό χώρο
Title: Mapping Control
The designing principles of control structures in the contemporary urban space

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, 15.00 μ.μ.
Κ4 ισόγειο

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπλ. Καθ. Τζομπανάκης Αλέξιος (επιβλέπων)
Επίκ.Καθ.: Γεροπάντα Βασιλική
Επίκ. Καθ.:Διμέλλη Δέσποινα


Περίληψη

Στόχος αυτής της εργασίας είναι να προσεγγίσει το ζήτημα της εξουσίας και την επίδραση την οποία αυτή ασκεί στον αστικό χώρο Καθώς κάθε σχέση η οποία αναπτύσσεται εντός του αστικού χώρου μπορεί κάλλιστα να ιδωθεί ως εξουσιαστική, θα εντοπιστούν οι τρόποι με τους οποίους η εξουσία ελέγχει με άυλα ή υλικά μέσα τον αστικό χώρο μέσω του σχεδιασμού τόσο σε χωροταξική, πολεοδομική, αστική όσο και σε κτιριακή  κλίμακα. Ζητούμενο είναι η συσχέτιση του σχεδιασμού, της παραγωγής δηλαδή χώρου, με τις τεχνικές κοινωνικού ελέγχου.

Στο πρώτο κεφάλαιο αναπτύσσονται θεμελιακές έννοιες όπως η εξουσία, η τάξη και η πειθαρχία. Η τυπολογία του  πανοπτικόν αποσαφηνίζει πώς η πειθαρχία δίνει υλική υπόσταση στις εξουσιαστικές σχέσεις και ποια είναι τα χωρικά χαρακτηριστικά ενός πειθαρχικού χώρου ο οποίος στόχο έχει την επιτήρηση. Στη συνέχεια γίνεται μία εισαγωγή στην έννοια των ετεροτοπιών και στο ρόλο τον οποίο συντελούν στην άρθρωση χώρου εξουσίας. Μελετάται η δυνατότητα των ετεροτοπιών να ασκήσουν κριτική στην τάξη, να αμφισβητήσουν το κανονικό αλλά και να εδραιωθούν ως κανονικότητα.
Στο δεύτερο κεφάλαιο αναλύεται ο τρόπος με τον οποίο η ταξι-νόμηση ως μέσο εξουσιαστικής πειθάρχησης και ελέγχου έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην οικοδόμηση των πόλεων από τις προ νεωτερικές κοινωνίες μέχρι σήμερα. Ερευνάται ο ρόλος της ταξι-νόμησης σε ουτοπικά πολεοδομικά σχέδια τα οποία  οραματίζονταν μία ιδανική πολιτεία με όρους παραγωγικότητας. Μελετάται ο τρόπος με τον οποίο η Βιομηχανική Επανάσταση κατέστρεψε τις προνεωτερικές πόλεις ώστε να είναι απαραίτητη η ανοικοδόμηση. Μία νέα ταξινόμηση στην οποία εκτυλίσσεται η καθημερινότητα/ρουτίνα ήταν αναγκαία. Η πόλεις των ζωνών του μοντέρνου κινήματος ανέλαβαν να δομήσουν αυτή τη νέα ιεράρχηση με αποτέλεσμα τη παραγωγή διακρίσεων.
Στο τρίτο κεφάλαιο εξετάζεται η μετάβαση από ένα κλειστό σύστημα πειθάρχησης στον έλεγχο ο οποίος ασκείται σε ανοιχτό πεδίο και αντίστοιχα ο μετασχηματισμός των ελεγκτικών εργαλείων και του δομημένου περιβάλλοντος. Συγκεκριμένα αναλύεται η επίδραση της κριτικής στην εμμονική ταξινόμηση στη δημιουργία της πόλης των θυλάκων - θύλακες οι οποίοι σχεδιάστηκαν με βάση τις τεχνικές ελέγχου για να αποδώσουν υλική υπόσταση στον εγκλεισμό και στον αυτοεγκλεισμό. Παράλληλα, ανιχνεύεται η εσωτερίκευση του έλεγχου από το ίδιο το υποκείμενο, γεγονός που οδηγεί στην απομόνωση και στον αυτοεγλεισμό λόγω του φόβου για το έξω.
Στο τέταρτο κεφάλαιο  εξετάζεται η πολεμική συνθήκη κατά τη διάρκεια της οποίας στόχος είναι εξ ορισμού ο απόλυτος έλεγχος είτε πληθυσμιακών ομάδων είτε εμπορευμάτων ή εδαφών. Ζητούμενο είναι ο συσχετισμός πολεμικών τακτικών  με τους εντοπισμένους κανόνες της πόλης των θυλάκων. Συγκεκριμένα διερευνάται  ο ρόλος της στρατιωτικοποίησης της πόλης, του νομαδισμού και της κατάστασης εξαίρεσης η οποία συνυφαίνεται με το κράτος ασφάλειας.                                                                      
Στο τελευταίο κεφάλαιο παρατίθενται αντιπροσωπευτικά παραδείγματα στα οποία ο έλεγχος και η ψηφιοποίησή του αποτελούν εργαλείο σχεδιασμού του χώρου. Ιχνογραφείται η σύγχρονη τυπολογία του πανοπτικού, η εσωτερίκευση του ελέγχου κι ο φόβος τα οποία οδηγούν στην κατασκευή χώρων αυτοεγκλεισμού. Κατ΄ επέκταση, η ανάγκη για ασφαλή περιβάλλοντα κατοικίας ανάγεται στο ανοικτό πεδίο του αστικού ιστού με αποκορύφωμα τον μετασχηματισμό της ίδιας της πόλης σε πολεμικό πεδίο ως παράδειγμα ολοκληρωτικού ελέγχου.

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012