Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

04
Δεκ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας Καπατσώρη Μαρίας-Τίνας - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα04/12/2019 11:00 - 12:00

Περιγραφή:

 

Ονοματεπώνυμο :Μαρία Τίνα Καπατσώρη

Τίτλος: Επανάχρηση υποστέγων της Πολεμικής Αεροπορίας στην περιοχή του πρώην αεροδρομίου στο Ελληνικό, ως Σχολή Αεροναυπηγών και Μουσείο.

Title: Restoration of Military Airforce’s hangars, on Hellinikon, the region of the ex airport of Athens as a School of Aeronautics and a Museum


Τετάρτη 4, Δεκέμβριου 2019, 11.00 π.μ.
Σχεδιαστήριο 3ου έτους

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπλ.καθ.:Σκουτέλης Νίκολας (επιβλέπων)
Αναπλ.καθ.:Ουγγρίνης Κωνσταντίνος-Αλκέτας
Αναπλ. Καθ.:Τσάρας Ιωάννης


Περίληψη

Η παρούσα διπλωματική εργασία αφορά τον χώρο του πρώην Αεροδρομίου Αττικής, του Ελληνικού, και πιο συγκεκριμένα την περιοχή Χασάνι. Η εργασία πραγματεύεται την διατήρηση 3 υπαρχόντων υποστέγων (Hangars) της Πολεμικής Αεροπορίας στην παραπάνω περιοχή που στην περίοδο λειτουργίας του Αεροδρομίου χρησιμοποιούνταν ως χώροι σταύθμευσης και συντηρησης αεροσκαφών. Σήμερα τα κτίρια αυτά δεν έχουν καμία χρήση, μετά τη μεταφορά του αεροδρομίου, και δεν έχουν μελετηθεί στα προτεινόμενα σχέδια ανάπλασης.
Η πρόταση βασίζεται στην αξιολόγηση διατήρησης των υποστέγων διότι αποτελούν ειδικές κατασκευές ιδιαίτερης στατικής σημασίας με ιδιαίτερα βιομηχανικά και τεχνικά χαρακτηριστικά και είναι σημαντικά για τη μελέτη της ιστορίας της βιομηχανικής αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα. (ΦΕΚ 2009). Προτείνεται λοιπόν, η επανάχρησή τους ως Σχολή Αεροναυπηγών, Μουσείο Ιστορίας της περιοχής του Ελληνικού ως πρώην αεροδρόμιο και Μουσείο αεροσκαφών της Πολεμικής Αεροπορίας, δεδομένου ότι και στο προτεινόμενο σχέδιο ανάπλασης η περιοχή Χασάνι προβλέπεται ως χώρος εκπαίδευσης, έρευνας και επιχειρηματικότητας. Η πρόταση έχει ως άξονες αφενός την επανάχρηση των υποστέγων με σεβασμό στην διατήρηση του σκελετού των υπάρχοντων κτισμάτων και αφετέρου στην επαναδιαμόρφωση των όψεων και κατόψεων.
Στόχος είναι η σύνδεση των υποστέγων μεταξύ τους και με τον αστικό ιστό, με την δημιουργία προσβάσεων στο χώρο μελέτης, πράσινων χώρων και χώρων εκτόνωσης, εγκαταστάσεις υπαίθριων δραστηριοτήτων για την αξιοποίηση του περιβάλλοντα χώρου και μιας υπέργειας διαδρομής, καθώς και «περιπλανήσεις» για πεζό και ποδηλάτη. Το ενδιαφέρον ωστόσο επικεντρώνεται στο 2ο υπόστεγο όπου φιλοξενεί τόσο τη Σχολή Αεροναυπηγών όσο και πιο δημόσιες χρήσεις όπως Βιβλιοθήκη, Εστιατόριο – Καφέ και Αμφιθέατρο.

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012