Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

03
Μαϊ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Πασχαλίδη Μυρτώς κΠιπεράκη Ελπίδας
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα03/05/2023 15:00 - 16:00

Περιγραφή:

 

Ονοματεπώνυμο:ΕΛΠΙΔΑ ΠΙΠΕΡΑΚΗ – ΜΥΡΤΩ ΠΑΣΧΑΛΙΔΗ

Τίτλος:Επανάχρηση του «Οινοπνεύματος» - Το «Οινόπνευμα» Βόλου ως χώρος κοινωνικής συνάθροισης και αναψυχής
Title:Reuse of “Oinopneymatos” – ΟΙΝΟΠΝΕΥΜΑ factory in Volos as a place for social gathering and recreation
Τετάρτη 3 Μαΐου 2023, 15.00 μ.μ.
Σχεδιαστήριο 1ου έτους

Εξεταστική Επιτροπή


     
Καθηγητής Νικόλαος Σκουτέλης (επιβλέπων)
Επίκουρος καθηγητής :Τέσσας Χρήστος
Επίκουρος Καθηγητής :Ασλανίδης Κλήμης

Περίληψη

Το βιομηχανικό συγκρότημα της «Ανώνυμης Θεσσαλικής Οινοπνευματικής Εταιρείας» (Α.Θ.Ο.Ε.), γνωστό ως «Οινόπνευμα», βρίσκεται στην συνοικία των Αγίων Αναργύρων του Βόλου, και έχει έκταση 33 στρέμματα. Ευρύτερα ο Βόλος πρόκειται για μια περιοχή με έντονη βιομηχανία και αξιόλογο ανενεργό κτιριακό δυναμικό. Συγκεκριμένα η περιοχή των Αγίων Αναργύρων θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ως «υπνούπολη» (Schlafstadt), καθώς βρίσκεται εκτός του κέντρου του Βόλου με βασική χρήση την κατοικία και έλλειψη δημοσίων χώρων συνάθροισης. Ο στόχος της παρούσας εργασίας είναι η εκμετάλλευση του «Οινοπνεύματος», για την ενεργοποίηση της ευρύτερης γειτονιάς και τη τόνωση του δημόσιου χώρου. Αξιοποιώντας τα ανεκμετάλλευτα αστικά κενά, δημιουργείται ένας κόμβος κοινωνικής τριβής. 

Την στιγμή που το 2023, σύμφωνα με έρευνα πάνω από το 75% του πληθυσμού, αδυνατεί να καταναλώσει πόρους σε ψυχαγωγία, οι ελεύθεροι δημόσιοι χώροι μοιάζουν πιο αναγκαίοι από ποτέ. Η επανάχρηση του παλιού εγκαταλελειμμένου κτηριακού συγκροτήματος, σε συνδυασμό με τον σχεδιασμό του λοιπού οικοπέδου, αποσκοπεί στον μετασχηματισμό του σε δημόσιο χώρο αναψυχής και δραστηριότητας, με λειτουργίες που στοχεύουν στην ζύμωση ποικίλων κοινωνικών ομάδων. Προτείνεται η αποκατάσταση του παραμελλημένου βιομηχανικού κελύφους και η τοποθέτηση νέων χρήσεων. Συγκεκριμένα, δημιουργούνται: κλειστός χώρος απασχόλησης παιδιών προσχολικής ηλικίας, εργαστήρια για την αξιοποίηση τους από φοιτητικές ομάδες, βιβλιοθήκη και διάφοροι πολυχώροι. Επιπλέον συνδυάζεται το παλιό με το νέο,  με τον σχεδιασμό του οικοπέδου σε 3 άξονες: α. τον σχεδιασμό του δημόσιου χώρου, με όγκους πρασίνου, skatepark, γήπεδο ποδοσφαίρου, μικρής παιδικής χαράς και μίας κεντρικής πλατείας με την δυνατότητα φιλοξενίας εκδηλώσεων και συναυλιών β. την κατασκευή στεγάστρου, για την εξυπηρέτηση λαϊκής αγοράς  και γ. την ανέγερση νέων κτηριακών εγκατασταστάσεων, με αναψυκτήριο και βοηθητικούς χώρους για τις αθλητικές εγκαταστάσεις . 
Ελπίδα Πιπεράκη
Μυρτώ Πασχαλίδη
 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012