Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
Προβολή ημερολογίου Προβολή ημερολογίου
Προβολή λίστας Προβολή λίστας
iCal - Εκδηλώσεις μήνα iCal - Εκδηλώσεις μήνα
iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών
RSS - Εκδηλώσεις μήνα RSS - Εκδηλώσεις μήνα
RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών

02
Δεκ

Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας κ.Σιδηροπούλου Δέσποινας - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας  
Τοποθεσίαη παρουσίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης
Ώρα02/12/2020 12:00 - 13:00

Περιγραφή:


Ονοματεπώνυμο: Σιδηροπούλου Δέσποινα

Τίτλος: Ίχνη του κριτικού τοπικισμού στη Σκανδιναβική αρχιτεκτονική παράδοση
Title:Traces of  Critical Regionalism in the Scandinavian architectural tradition
Τετάρτη 2-12-2020 12.00μμ


Εξεταστική Επιτροπή
    
Καθηγητής:Σκουτέλης  Νικόλαος (επιβλέπων)
Αναπλητωτής καθηγητής:Τζομπανάκης Αλέξιος
Επίκουρος καθηγητής:Ασλανίδης Κλήμης


Περίληψη 

H αρχιτεκτονική αποτελεί την εκδήλωση του ανθρώπινου πολιτισμού και της κοινωνίας που προκύπτει ως κατασκευή σε ένα συγκεκριμένο τόπο ή τοποθεσία. Η σημασία του τόπου επηρεάζει άμεσα την οικοδόμηση, αφού η φύση παίζει τον αναπόσπαστο ρόλο της στην κατασκευή ανθρώπινων εγκαταστάσεων. Η Σκανδιναβία, με το φαινομενικά αφιλόξενο κλίμα με την προκλητική τοπογραφία, έθεσε σε δύσκολη θέση τον πληθυσμό, διαμορφώνοντας στους λαούς χαρακτήρα επίμονο και αποφασιστικό. Στον Βορρά, η ανάγκη για άμεση και προσωπική επαφή με το περιβάλλον ορίζεται από την βαθιά συνειδητοποίηση ότι ο ίδιος ο άνθρωπος, αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της φύσης.
   Προς το τέλος του 19ου και τις αρχές του 20ου αιώνα, προκύπτει στη Σκανδιναβία η ανάπτυξη μιας εθνικά προσανατολισμένης ευαισθησίας που βρήκε την έκφραση του στο κίνημα του εθνικού ρομαντισμού μέχρι να φτάσει στο σκανδιναβικό μοντερνισμό, εν μέρει απορρίπτοντας την όποια ιστορική αναβίωση και ταυτόχρονα ως μια αντίδραση κατά της αυξανόμενης εκβιομηχάνισης σε συνδυασμό με μια επιθυμία για επιστροφή σε μια καθαρότερη, απλούστερη προβιομηχανική ζωή. Στην παρούσα ερευνητική εργασία, εξετάζονται τα ίχνη στη σκανδιναβική αρχιτεκτονική, της έννοιας που αργότερα ονομάστηκε κριτικός τοπικισμός, αλλά και οι κοινωνικοπολιτικοί παράγοντες που οδήγησαν προς την κατεύθυνση αυτή.


 

Προσθήκη στο ημερολόγιό μου
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012