Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
Προβολή ημερολογίου Προβολή ημερολογίου
Προβολή λίστας Προβολή λίστας
iCal - Εκδηλώσεις μήνα iCal - Εκδηλώσεις μήνα
iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών
RSS - Εκδηλώσεις μήνα RSS - Εκδηλώσεις μήνα
RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών

06
Οκτ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κΠαγκαλου Κωνσταντίνας - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
Τοποθεσίαη παρουσίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης
Ώρα06/10/2021 10:00 - 11:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο:Κωνσταντίνα Πάγκαλου

Τίτλος:Μεταξύ θραυσμάτων τοπίου και οικιστικού αποτυπώματος: επαναπροσδιορίζοντας με όρους συμβίωσης την περιοχή του Σταυρού Ακρωτηρίου

Title:Between landscape fragments and the residential out print: a narration of symbiosis 

Τετάρτη 6 Οκτωβρίου  2021,   10.00 π.μ.

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπληρώτρια καθηγήτριαΠαναγιώτα Καραμανέα (επιβλέπουσα)
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Δήμητρα Χατζησάββα
Καθηγητής Αλκέτας Ουγκρίνης

Περίληψη

Στην παρούσα διπλωματική εργασία εξετάζεται η περιοχή του Σταυρού Ακρωτηρίου, βορειοανατολικά της πόλης των Χανίων. Πρόκειται για έναν οικισμό παραθερισμού που ξεκίνησε να αναπτύσσεται από την δεκαετία του ‘60 πάνω σε ένα τοπίο με ιδιαίτερο γεωλογικό υπόβαθρο και με βασικά στοιχεία: α.το παράκτιο ενετικό λατομείο, β. τις δύο παραλίες του Σταυρού και της Παχιάς Άμμου, γ. το βουνό Βάρδιες και τις πεζοπορικές διαδρομές του, δ. την απόληξη του ρέματος του κάμπου του ακρωτηρίου, ε. έναν μικρό νησιώτικο υγρότοπο. 
Μέσα από διαδοχικές αεροφωτογραφίες μελετάται η σταδιακή, εκτός σχεδίου ανάπτυξή του οικισμού, οι πιέσεις που άσκησε στο αρχικό οικοσύστημα και η αποκοπή των σχέσεων μεταξύ των παραπάνω αξιόλογων τόπων. Εμφανίζεται ένας τόπος αντιθέσεων και αναδεικνύεται η ιδιαιτερότητα της περιοχής: από την μία ένας οικισμός με περιορισμένο δημόσιο χώρο και δαιδαλώδες δίκτυο και από την άλλη ένα καταπατημένο φυσικό τοπίο προς ανακάλυψη.
Η δομή και η μορφή του ενετικού λατομείου, ως ένας τόπος στο ενδιάμεσο του φυσικού και του ανθρωπογενούς, ξεχωρίζει ανάμεσα στην έντονη οριζοντιότητα του οικισμού και την κατακορυφότητα του βουνού. Με εργαλείο αυτή την εντύπωση και τη σχέση πλήρους και κενού, η διπλωματική επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τα όρια του οικισμού, δίνοντας χώρο στο φυσικό τοπίο και να αρθρώσει οργανικά τους δύο κόσμους. Οργανώνεται ένα σύστημα αστικών συνδέσεων, δημοσίων κτιριακών υποδομών με χρήσεις πολιτισμού, δημόσιου χώρου και πλατειών, μονοπατιών και ανάδειξης του αρχαιολογικού χώρου της λατόμευσης, ενισχύοντας και επαναπροσδιορίζοντας την τοπική ταυτότητα του οικισμού.
 

Προσθήκη στο ημερολόγιό μου
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012