Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

02
Ιουν

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κΔρίβα-Παπαστεφανάκη Αικατερίνης-Αλκηστης - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
Τοποθεσίαη παρουσίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης
Ώρα02/06/2021 16:00 - 17:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο: Κατερίνα-Άλκηστη Δρίβα-Παπαστεφανάκη

Τίτλος: «Πρώην κλωστοϋφαντουργία ΠΛΥΦΑ: Μια σχολή μόδας και υφάσματος στον Βοτανικό»

Title:«PLYFA: From an old textile factory to a fashion and textile school in Votanikos, Athens»

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021, 16.00 μ.μ.


Εξεταστική Επιτροπή

Αναπληρωτής καθηγητής :Αλέξανδρος Βαζάκας (επιβλέπων)
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη 
Αναπληρωτής καθηγητής :Δημήτρης Τσακαλάκης 

Περίληψη

Αφετηρία για την παρούσα μελέτη αποτέλεσε η σχέση μόδας και αρχιτεκτονικής, οι οποίες αλληλοσυνδέονται και αλληλοεπηρεάζονται, καθώς η μία δανείζεται στοιχεία από την άλλη (γεωμετρίες, υλικά, τεχνικές), ενώ παράλληλα το ρούχο και το κτίριο, λειτουργούν διαχρονικά σαν καταφύγια για το ανθρώπινο σώμα. 
Αντικείμενο της διπλωματικής εργασίας αποτελεί ένα βιομηχανικό κέλυφος: η κλωστοϋφαντουργία ΠΛΥΦΑ (Πλεκτήρια-Υφαντήρια Αθηνών, 1936), η οποία τοποθετείται στον Βοτανικό-Ελαιώνα,  μια περιοχή που ενώ βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας, χαρακτηρίζεται έντονα από τα στοιχεία της εγκατάλειψης και της εφημερότητας. Στόχος, λοιπόν, είναι η επανάχρηση και η ανάδειξη του υπάρχοντος κελύφους, η προσθήκη νέων στοιχείων και η διαμόρφωση χώρων εκτόνωσης.
Το κτίριο λειτουργεί ως σημείο αναφοράς. Ο χρόνος αλλάζει, ενώ ο χώρος μένει. Η νέα χρήση που προτείνεται σχετίζεται άμεσα με την προηγούμενη: Μια σχολή για το ρούχο και το ύφασμα. Το κτιριολογικό πρόγραμμα δομείται με τέτοιον τρόπο, ώστε να ενθαρρύνει τον σχεδιασμό και τη δημιουργία (ύφανση, βαφή, κέντημα) μέσω χειροποίητων τεχνικών, την έρευνα και την παρουσίαση.


 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012