Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
Προβολή ημερολογίου Προβολή ημερολογίου
Προβολή λίστας Προβολή λίστας
iCal - Εκδηλώσεις μήνα iCal - Εκδηλώσεις μήνα
iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών
RSS - Εκδηλώσεις μήνα RSS - Εκδηλώσεις μήνα
RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών

07
Οκτ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ. Βούτσα Ιωάννας - Νεφέλης - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
Τοποθεσίαη παρουσίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης
Ώρα07/10/2020 11:00 - 12:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο: Βούτσα Ιωάννα - Νεφέλη

Τίτλος: Επανακατοίκιση στου Ψυρρή: Προτάσεις καθημερινής ζωής στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας
Title:Re-living in Psiri: Εveryday life suggestions in the historical Athens centre

Τετάρτη 7 Οκτωβρίου 11.00πμ

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπληρωτής καθηγητής: Τσακαλάκης Δημήτριος(επιβλέπων)
Αναπληρωτής καθηγητής: Μουτσόπουλος Αθανάσιος
Αναπληρωτής καθηγητής: Τζομπανάκης Αλέξιος


Περίληψη

Η διπλωματική εργασία πραγματεύεται την επανένταξη της κατοικίας στο ιστορικό κέντρο της Αθήνας, και συγκεκριμένα στην περιοχή του Ψυρρή. Η υψηλή συγκέντρωση των χρήσεων της αναψυχής-εστίασης, του τουρισμού, αλλά και η ερήμωση που ακολούθησε την απομάκρυνση της μεταποιητικής δραστηριότητας στην περιοχή, αναδεικνύουν την ανάγκη να επανενταχθεί η κατοικία ως οργανικό στοιχείο στη βάση του επιθυμητού πολυλειτουργικού χαρακτήρα του κέντρου της πόλης. Η κατοικία καλείται να λειτουργήσει ως αντίβαρο στην υποβάθμιση του δημόσιου χώρου, στην όχληση, στην κυκλοφοριακή συμφόρηση, στην έλλειψη πρασίνου και σε άλλα παρεμφερή προβλήματα της περιοχής. 
Η πρόταση αφορά στην επαναδιατύπωση τεσσάρων οικοδομικών τετραγώνων, κατά βάση σε αμήχανα αστικά κενά που σήμερα λειτουργούν επιβαρυντικά για την περιοχή ως πάρκινγκ. Τις κατοικίες πλαισιώνουν μικρής κλίμακας επαγγελματικοί χώροι στο επίπεδο του ισογείου, υπαίθριες δημόσιες χρήσεις (χώρος προβολών, παιδική χαρά ), συλλογικές εξυπηρετήσεις της κατοικίας στα επίπεδα του ισογείου και των δωμάτων, καθώς και δημόσιες χρήσεις κυρίως πολιτιστικού χαρακτήρα (μικρή βιβλιοθήκη, εκθεσιακός χώρος, χώροι πολιτιστικών ομάδων, χώρος απασχόλησης παιδιών και ηλικιωμένων, κοινωνική κουζίνα). Έμφαση δίνεται στη συμμετοχική αξιοποίηση του ακάλυπτου χώρου των οικοδομικών τετραγώνων ώστε να αποτελέσει για τους κατοίκους τόπο συνάντησης, συναναστροφής, έκφρασης, παιχνιδιού αλλά και για την πόλη ευρύτερα μια εναλλακτική αφήγηση- περιπλάνηση καθώς και βελτίωση του μικροκλίματος μέσω της φύτευσης.

Προσθήκη στο ημερολόγιό μου
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012