02
Σεπ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ. Κατσαβού Μυρτώ - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΜέσω τηλεδιάσκεψης
Ώρα02/09/2020 16:00 - 17:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο: Μυρτώ Κατσαβού


Τίτλος: THE HaB SYSTEM: Ένα αλγοριθμικό σύστημα εξατομικευμένων αρθρωτών 3d εκτυπωμένων μονάδων κατοικιών έκτακτης ανάγκης.

Title: THE HaB SYSTEM: Disaster relief user-defined open-source system of modular 3d printed houses

Τετάρτη 2 Σεπτέμβρη 2020, 16.00 μ.μ.

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπληρωτής Καθηγητής: Ουγγρίνης Κωνσταντίνος - Αλκέτας (επιβλέπων)
Επίκουρος Καθηγητής: Βαζάκας Αλέξανδρος 
Καθηγητής: Παρθένιος Παναγιώτης


Περίληψη

Πολλές καταστάσεις που σχετίζονται με το φυσικό περιβάλλον και τις ανθρώπινες δραστηριότητες αυξάνουν τον κίνδυνο καταστροφής κατοικήσιμων περιοχών και μεγαλώνουν την ανάγκη για ταχείες λύσεις ανάκαμψης. Οι λύσεις των μη κυβερνητικών οργανισμών και άλλων, είτε τοπικών είτε εθνικών, οργανώσεων πρέπει να καλύπτουν τις απαιτήσεις των προσωρινά εκτοπισμένων πληθυσμών. Ωστόσο, ο σχεδιασμός τους αντιμετωπίζει πολλές προκλήσεις καθιστώντας την ανταπόκριση αρκετά περίπλοκη. Η παρούσα διπλωματική έχει ως στόχο να εξάγει εξατομικευμένες σχεδιαστικές λύσεις βάσει των αναγκών και επιθυμιών των πληγέντων πληθυσμών. Επιχειρεί να απαντήσει στα εξής ερωτήματα:
- Ποιά σχεδιαστικά εργαλεία και ποιοί περιβαλλοντικοί παράγοντες επηρεάζουν θετικά το μετατραυματικό στρες λόγω της καταστροφής, ενώ σέβονται τα εκάστοτε ήθη και συνήθειες των λαών;
- Όταν υπάρχει ανάγκη για άμεση ανταπόκριση συμπαγούς κατοικίας για την μετεγκατάσταση των πληθυσμών, ποιός τρόπος δόμησης είναι ο βέλτιστος για γρήγορα και ακριβή αποτελέσματα; Ενώ παράλληλα, ποιό ανακυκλώσιμο, ανανεώσιμο υλικό θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί με στόχο την ελαχιστοποίηση των περιβαλλοντικών επιπτώσεων χωρίς να διακυβεύεται η άνεση και η απόδοση;
Τα ερωτήματα απαντώνται με την σύνταξη ενός ατομικού ερωτηματολογίου, που θα διατίθεται στους πληγέντες πληθυσμούς, άμεσα συνδεδεμένο με αλγοριθμικό πρόγραμμα σχεδίασης. το οποίο εξάγει το εκάστοτε μορφολογικό αποτέλεσμα σε κλίμακα μονάδας κατοικίας, και δυνητικά σε κλίμακα κοινότητας. Το συγκεκριμένο σύστημα μπορεί να αποτελέσει εργαλείο σχεδίασης της βασικής γεωμετρίας, βάσει του οποίου, κάθε αρχιτέκτονας εντάσσει για την προσωπική του αισθητική και ύφος. 
Αντίστοιχα, η 3dεκτύπωση, σε κλίμακα 1: 1, μείγματος PLA (πολυεστέρας παραγόμενος από άμυλο καλαμποκιού ή ζαχαροκάλαμο)και τοπικών ορυκτών πόρων, απαντά στο ερώτημα σχετικά με την παραγωγή άμεσου αποτελέσματος με άριστη συναρμογή υλικού και ανακυκλωσιμότητα, χωρίς την ανάγκη πολυπληθούς ανθρώπινου δυναμικού.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012