Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
Προβολή ημερολογίου Προβολή ημερολογίου
Προβολή λίστας Προβολή λίστας
iCal - Εκδηλώσεις μήνα iCal - Εκδηλώσεις μήνα
iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών
RSS - Εκδηλώσεις μήνα RSS - Εκδηλώσεις μήνα
RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών

16
Μαρ

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας Πρωτοπαπαδάκη Ευτυχίας- Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας   ΑΡΜΗΧ  
ΤοποθεσίαΗ παρουσίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη
Ώρα16/03/2021 17:00 - 18:00

Περιγραφή:


Ονοματεπώνυμο: Ευτυχία Πρωτοπαπαδάκη

Τίτλος: Η πόλη πάνω στη νεκρόπολη: Η νεκρόπολη της αρχαίας Κυδωνίας στη χωρική εγγραφή της
σύγχρονης πόλης των Χανίων
Title: The city upon the cemetery: The necropolis of ancient Kydonia at the urban scheme of Chania town

Εξεταστική Επιτροπή

Καθηγητής Νικόλαος Σκουτέλης (επιβλέπων)
Επίκουρος Καθηγητής Κλήμης Ασλανίδης (Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, Πολυτεχνείου Κρήτης)
Αναπληρωτής Καθηγητής Γιώργος Βουβουρανάκης (Φιλοσοφική Σχολή, Τμήμα Ιστορίας – Αρχαιολογίας, Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών

Περίληψη

Θέμα της παρούσας εργασίας αποτελεί η αναζήτηση της χωρικής εγγραφής του αρχαίου νεκροταφείου στον ιστό της σύγχρονης πόλης των Χανίων. Για τις ανάγκες του συγκεκριμένου εγχειρήματος απαιτείται το θεωρητικό πλαίσιο οριοθέτησης του θέματος. Η πόλη, η μνήμη, η ιστορία και η αρχαιολογία και ο «πολιτικός» λόγος της τελευταίας, αποτελούν τις εναρκτήριες έννοιες πλαισίωσης. Εν συνεχεία οι «άλλοι» τόποι, όπως αυτοί παρουσιάζονται στη σκέψη του στοχαστή Μ. Foucault, το ανοίκειο της ψυχαναλυτικής ανάλυσης του S. Freud και τέλος ο θάνατος στη προσέγγιση του ιστορικού F. Ariès αποτελούν την συνειδητά νεωτερική ματιά προσέγγισης των ταφικών κατασκευών.
Επειδή ωστόσο ο θάνατος είναι αλληλένδετος με τη ζωή τόσο φιλοσοφικά, όσο και χωρικά, αναζητείται η βιογραφία της πόλης, το αποτύπωμα της ζωής και του θανάτου στον χώρο και τον χρόνο, μέσα από την αρχαιολογική μαρτυρία των υλικών καταλοίπων και τη σημειακή τοποθέτησή τους στον χάρτη.
Τέλος, παρουσιάζονται τμήματα του αρχαίου νεκροταφείου ή μεμονωμένοι τάφοι που διατηρούνται στην σύγχρονη πόλη. Προτείνεται η ανάσυρση από τη λήθη των ανοίκειων αυτών μνημείων του θανάτου και η απόδοση τους στο παρόν της πόλης. Ως ένα διακριτό και νοηματοδοτημένο σύνολο στοχεύει στην ενδυνάμωση της πολιτιστικής και συλλογικής μνήμης του τόπου και συνάμα στη διαμόρφωση μιας κοινωνίας που αντιμετωπίζει τις ετεροτοπίες όχι ως χώρους φυγής, απόδρασης από την πραγματικότητα άλλα ως χώρους επιστροφής στη γνώση, μιας κοινωνίας πιο ώριμης που προσδοκά εν τέλει την ενδυνάμωση της υπαρξιακής άλλα και συλλογικής ταυτότητας για το παρόν και το μέλλον της.

 

Meeting ID: 818 6870 6924

Password: 960702

Προσθήκη στο ημερολόγιό μου
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012