Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
Προβολή ημερολογίου Προβολή ημερολογίου
Προβολή λίστας Προβολή λίστας
iCal - Εκδηλώσεις μήνα iCal - Εκδηλώσεις μήνα
iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών
RSS - Εκδηλώσεις μήνα RSS - Εκδηλώσεις μήνα
RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών

14
Οκτ

Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας κ. Γεωργίου Κουρομιχελάκη, σχολή ΜΠΔ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   ΜΠΔ  
Τοποθεσία
Ώρα14/10/2022 09:30 - 10:30

Περιγραφή:

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

Ονοματεπώνυμο: Γεώργιος Κουρομιχελάκης

Αριθμός Μητρώου: 2016010004

 

Τίτλος στα Ελληνικά: Αλγόριθμος βελτιστοποίησης ζευγαρώματος μελισσών για την επίλυση του προβλήματος χρονοπρογραμματισμού εργασιών.

Τίτλος στα Αγγλικά: Honey bees mate optimization algorithm for the flowshop scheduling problem.

 

Εξεταστική Επιτροπή:

Επιβλέπων: Ιωάννης Μαρινάκης, Καθηγητής

Πρώτο Μέλος: Μαγδαλινή Μαρινάκη, μέλος ΕΔΙΠ

Δεύτερο Μέλος: Νικόλαοος Ματσατσίνης, Καθηγητής

 

Περίληψη της εργασίας

Τα προβλήματα χρονοπρογραμματισμού εργασιών, αφορούν προβλήματα που χρήζουν εύρεσης της βέλτιστης-ελάχιστης χρονικής διάρκειας για την τέλεση μίας σειράς διεργασιών n από έναν αριθμό μηχανών m. Στα προβλήματα αυτά, πρέπει όλες οι διεργασίες να περνάνε με την ίδια σειρά από τις μηχανές και καμία από τις μηχανές δεν μπορεί να εκτελεί παραπάνω από μία διεργασία ταυτόχρονα ή να ξεκινήσει μία καινούργια πριν ολοκληρωθεί η προηγούμενη. Προβλήματα σαν αυτά, είναι αντικείμενο μελέτης στον τομέα της εφοδιαστικής αλυσίδας στην πραγματική παραγωγή. Η εξέλιξη και η ανάπτυξη ευρετικών αλγορίθμων με την βοήθεια τεχνητής νοημοσύνης για την επίλυση των προβλημάτων χρονοπρογραμματισμού εργασιών είναι το αντικείμενο μελέτης της συγκεκριμένης εργασίας. Ο αλγόριθμος βελτιστοποίησης που θα αναπτυχθεί είναι ένας ευρετικός αλγόριθμος, εμπνευσμένος από την φύση και πιο συγκεκριμένα από τον τρόπο που ζευγαρώνει η βασίλισσα των μελισσών. Ο συγκεκριμένος αλγόριθμος, μιμείται ουσιαστικά την διαδικασία μέσω της οποίας η βασίλισσα η οποία αποτελεί την αρχική βέλτιστη λύση ξεκινάει την αναπαραγωγική της πτήση, κατά τη διάρκεια της οποίας θα δεσμεύσει στην σπερματοθήκη της, σπέρμα από τους κηφήνες με τους οποίους θα αναπαραχθεί. Όταν η ενέργεια της βασίλισσας μέλισσας πέσει χαμηλότερα από το ενεργειακό της κατώφλι, η βασίλισσα επιστρέφει στην κυψέλη και ξεκινάει την δημιουργία απογόνων- πιθανών λύσεων. Όπως και στην πραγματικότητα που η μέλισσα μπορεί να παρέμβει στον γενότυπο του κάθε απόγονου με προοπτική την ενδυνάμωση του, έτσι και ο αλγόριθμος που θα αναπτύξω θα μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του απόγονου με την προοπτική να μπορεί να κάνει καλύτερη τοπική αναζήτηση και άρα να δίνει πιο ανταγωνιστικές λύσεις. Τέλος, ο αλγόριθμος θα δέχεται την ύπαρξη μίας και μόνο βασίλισσας-βέλτιστης λύσης, αντικαθιστώντας την παλιά με την νέα βασίλισσα όπως γίνεται και στις πραγματικές κυψέλες που μπορεί να υπάρχει μία μονάχα βασίλισσα.

 

Ημερομηνία Εξέτασης

Ημέρα/Μήνας/Έτος: 14/10/2022

Ώρα: 9:30

 

Χώρος Εξέτασης

Αίθουσα: https://tuc-gr.zoom.us/j/91326530034?pwd=YjBRMkduakFpVThyNFFtWFJFQnNBQT09

Προσθήκη στο ημερολόγιό μου
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012