Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

08
Δεκ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Νάκο Στεφανίας κ.Τζούμας Βασιλείου - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα08/12/2021 18:00 - 19:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο: ΣΤΕΦΑΝΙΑΣ ΝΑΚΟ ΤΖΟΥΜΑΣ ΒΑΣΙΛΕΙΟΣ


Τίτλος: Συρραφές φυσικού και αστικού τοπίου στα όρια μεταξύ Ποικίλου Όρους και Πετρούπολης. Ένα πολυμορφικό τοπίο στα ίχνη του πρώην λατομείου Μαρασλή / Τζεδάκη.

Title:Stapling of natural and urban landscape within the limits of Mount Poikilo and Petroupolis. A polymorphic complex upon the traces of a former lime Quarry.

Τετάρτη 8 Δεκεμβρίου 2021, 18 μ.μ.
Σχεδιαστήριο 4ου έτους

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπληρωτης Καθηγητής Bαζάκας Αλέξανδρος (επιβλέπων)
Αναπληρωτής Καθηγητής Τζομπανάκης Αλέξιος
Καθηγητής Σκουτέλης Νικόλαος


Περίληψη

Η παρούσα διπλωματική εργασία χωροθετείται στον πρώην λατομικό χώρο Μαρασλή – Τζεδάκη (σημερινό Θέατρο Πέτρας) στις παρυφές του Ποικίλου Όρους, στα όρια του Δήμου Πετρούπολης Αθηνών. Σε μία προσπάθεια  ανάδειξης του φυσικού και βιομηχανικού τοπίου της περιοχής, μέσω της πολιτιστικής δραστηριότητας, επιχειρείται η επαναδιατύπωση της αποκατάστασης του παλιού λατομείου  και του κτιριακού του αποθέματος. 
Στόχος είναι η ενεργοποίηση της ευρύτερης περιοχής και η λειτουργεία της καθ’ όλη τη διάρκεια του χρόνου μέσω υπαίθριων και στεγασμένων χώρων που απευθύνονται τόσο στους κατοίκους της περιοχής, όσο και στο ευρύτερο κοινών των Αθηνών.
 Συγκεκριμένα, στην χοάνη του Λατομείου όπου βρίσκονται οι δύο σκηνές του Θεάτρου Πέτρας (Μίνως Βολανάκης και Peter Brook)εντάσσεται μια τρίτη υπόσκαφη σκηνή (κλειστό Θέατρο Πέτρας) ενώ παράλληλα δημιουργούνται υπαίθριοι χώροι στάσης και κίνησης στα υπολειμματικά επίπεδα του νταμαριού.
 Το κτίριο του σπαστήρα (σημερινό αναψυκτήριο Terra Petra)επεκτείνεται και μετατρέπεται σε δραματική σχολή προκειμένου να στεγάσει την ανώτατη σχολή Πέτρας.
 Ο ενδιάμεσος χώρος στάθμευσης επανασχεδιάζεται με τέτοιο τρόπο ώστε να λειτουργεί ως πολυεπίπεδη πλατεία-πάρκο, όταν δεν υπάρχει ανάγκη στάθμευσης αυτοκινήτων.
 Τέλος αποκαθίσταται το εγκαταλελειμμένο κτίριο της ασβεστοκαμίνου και μετατρέπεται σε ερευνητικό κέντρο με μικρό μουσείο ασβεστοποιίας.
 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012