Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
Προβολή ημερολογίου Προβολή ημερολογίου
Προβολή λίστας Προβολή λίστας
iCal - Εκδηλώσεις μήνα iCal - Εκδηλώσεις μήνα
iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών
RSS - Εκδηλώσεις μήνα RSS - Εκδηλώσεις μήνα
RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών

02
Ιουν

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Σκαλούμπακα Αλτάνης κ.Ρέππα Ευαγγελίας - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
Τοποθεσίαη παρουσίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης
Ώρα02/06/2021 11:00 - 12:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο:ΑΛΤΑΝΗ ΣΚΑΛΟΥΜΠΑΚΑ, ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ ΡΕΠΠΑ


Τίτλος:Βαλτεσινίκο Αρκαδίας: Αποκατάσταση/ επανάχρηση του παλαιού καφενείου και επεμβάσεις στον γύρω χώρο και την άνω πλατεία.

Title:Valtessiniko – Arcadia, Peloponnese: Restoration/ re-use of the old cafe and interventions in the surrounding area and the upper square.

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021, 11.00 π.μ.

Εξεταστική Επιτροπή

Επίκουρος Καθηγητής :Κλήμης Ασλανίδης (επιβλέπων)
Καθηγητής: Νικόλαος Σκουτέλης 
Επίκουρη Καθηγήτρια :Μαρία Μανδαλάκη 


Περίληψη
 Το Βαλτεσινίκο είναι ένας οικισμός της Βόρειας Αρκαδίας και είναι χτισμένο σε υψόμετρο 1.150 μέτρων σε μια από τις τρεις κορυφές του όρους Μαινάλου. Είναι ένα από τα πιο ορεινά χωριά της Πελοποννήσου, βρίσκεται 60 χιλιόμετρα βορειοδυτικά της Τρίπολης και γειτονεύει με τους οικισμούς Λαγκάδια, Μαγούλιανα και Βυτίνα. Η κεκλιμένη πλαγιά του όρους οδήγησε στην αμφιθεατρική διάταξη των κτηρίων και τη χάραξη των δρόμων παράλληλα με τις υψομετρικές καμπύλες. Μετά τη μεγάλη πυρκαγιά που κατέστρεψε τον οικισμό το 1826 κατά τη διάρκεια της Επανάστασης, τα κτίσματα αναπτύχθηκαν γύρω από τις δύο μεγάλες εκκλησίες, των Αγίων Θεοδώρων και του Αγίου Γεωργίου, με ακτινωτή διάρθρωση.
   Λίγα είναι τα κτήρια του οικισμού τα οποία έχουν διατηρήσει την παραδοσιακή μορφή τους. Το παλαιό καφενείο στην άνω πλατεία που πλέον είναι ερείπιο, καθώς και τα γύρω κτήρια τα οποία σήμερα δεν έχουν χρήση, είναι κάποια από αυτά. Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη δημιουργία ενός πυρήνα που αποσκοπεί στην ανάδειξη της παραδοσιακής μορφής του οικισμού. Πιο συγκεκριμένα, γίνεται αποκατάσταση του παλαιού καφενείου που αποτελούσε τοπόσημο για την περιοχή, επανάχρηση των γύρω κτηρίων και σχεδιασμός νέων με σκοπό την έρευνα στο ζήτημα της μορφής και της δομής που πρέπει να τηρούν. Οι νέες χρήσεις επιλέγονται ώστε να δώσουν ζωή στον οικισμό, ενώ παράλληλα υπάρχει και η δυνατότητα προσέλκυσης και εξυπηρέτησης των Α.Μ.Ε.Α. μέσω των επεμβάσεων.
   Στόχος είναι η αναβίωση της άνω πλατείας του Βαλτεσινίκου, ώστε να φιλοξενήσει τους επισκέπτες αλλά και να ευαισθητοποιήσει τους κατοίκους σε θέματα προστασίας και ανάδειξης της αρχιτεκτονικής κληρονομιάς. 
 

Προσθήκη στο ημερολόγιό μου
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012