Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
Προβολή ημερολογίου Προβολή ημερολογίου
Προβολή λίστας Προβολή λίστας
iCal - Εκδηλώσεις μήνα iCal - Εκδηλώσεις μήνα
iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών
RSS - Εκδηλώσεις μήνα RSS - Εκδηλώσεις μήνα
RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών

07
Ιουλ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Τζαμούση Γεωργίου κ.Νικόλη Σωτηρίου - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
Τοποθεσίαη παρουσίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης
Ώρα07/07/2021 10:00 - 11:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο: Σωτήριος Νικόλης  Γεώργιος Τζαμούσης 


Τίτλος: «Αναβιώνοντας την ιστορία της αρχαίας Ολούντος: Μουσείο τοπικής ιστορίας στο Σχίσμα Ελούντας και επεμβάσεις στο τοπίο»
Title:«Reviving the history of ancient Olous: Local history museum at Schisma Eloundas and landscape interventions»

Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, 10.00 π.μ.


Εξεταστική Επιτροπή

    
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια: Παναγιώτα Καραμανέα (επιβλέπουσα
Αναπληρωτής Καθηγητής :Δημήτριος Τσακαλάκης
Αναπληρώτρια Καθηγήτρια :Δήμητρα Χατζησάββα 
    

Περίληψη


Η Ελούντα είναι μια μικρή πόλη που βρίσκεται στη βόρεια ακτή του νομού Λασιθίου, με κύριο οικισμό το Σχίσμα Ελούντας. Η περιοχή περικλείεται από τις βουνοκορφές Φοραδάρη, Οξά, Καρφί και Λούτσι και αποτελεί ένα πλούσιο παλίμψηστο με την ιστορία του να χάνεται στο βάθος του χρόνου. Ο τόπος κατοικείται ήδη από τη Μινωική Εποχή, με την αρχαία Ολούς να θεωρείται μια από τις σημαντικότερες πόλεις της αρχαίας Κρήτης, που ήκμαζε έως και τους πρωτοβυζαντινούς χρόνους. Πληθώρα κατακτητών όπως Ρωμαίοι, Άραβες, Ενετοί, Τούρκοι και Γερμανοϊταλοί ακολούθησαν αφήνοντας το δικό τους στίγμα στην περιοχή. Η αρχαία Ολούς βρισκόταν στο σημείο ένωσης με την γειτονική χερσόνησο της Σπιναλόγκας, απέναντι από την οποία βρίσκεται το νησί με το γνωστό φρούριο της Σπιναλόγκας. Σήμερα, το μεγαλύτερο μέρος της αρχαίας Ολούς είναι βυθισμένο, με τα ερείπιά της να είναι υπό ενεργή έρευνα, ενώ στην ευρύτερη περιοχή σώζονται σημαντικά μνημεία από την ιστορική της διαδρομή. Παρ’ όλα αυτά, η υπέρμετρη τουριστική ανάπτυξη αλλοτριώνει συνεχώς τον χαρακτήρα της Ελούντας τις τελευταίες δεκαετίες, επισκιάζοντας την πολιτισμική της ταυτότητα. Η πρότασή μας αφορά την δημιουργία ενός μουσείου τοπικής ιστορίας που γεννήθηκε από την αναγκαιότητα ανάδειξης και διαφύλαξης της ιστορικότητας της περιοχής. Περαιτέρω χρήσεις όπως χώροι εργαστηρίων, ένα δημόσιο αναψυκτήριο, μια μικρή βιβλιοθήκη και μια αίθουσα εκδηλώσεων συνοδεύουν το μουσείο και συνδέονται μέσω της διαμόρφωσης του δημόσιου χώρου. Ταυτόχρονα, η σχεδίαση μιας περιπατητικής διαδρομής που διασχίζει τη Χερσόνησο της Σπιναλόγκας και διέρχεται από όλα τα μνημεία της, εμπλουτίζει την εμπειρία του επισκέπτη μέσα στο κρητικό τοπίο. 

Προσθήκη στο ημερολόγιό μου
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012