Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
Προβολή ημερολογίου Προβολή ημερολογίου
Προβολή λίστας Προβολή λίστας
iCal - Εκδηλώσεις μήνα iCal - Εκδηλώσεις μήνα
iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών
RSS - Εκδηλώσεις μήνα RSS - Εκδηλώσεις μήνα
RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών

21
Δεκ

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Βασιλόπουλου Αδάμ, Σχολή ΜΗΧΟΠ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   Ομιλία/Διάλεξη   ΜΗΧΟΠ  
ΤοποθεσίαΕξ αποστάσεως με τηλεδιάσκεψη, Meeting ID: 993 6024 2475 Password: 627719
Ώρα21/12/2022 11:00 - 12:00

Περιγραφή:

Θέμα: Διερεύνηση κατανομής στροντίου σε ιστορικά καταγεγραμμένες ιαματικές πηγές του ελληνικού χώρου

Τριμελής εξεταστική επιτροπή:

1. Καθηγητής Εμμ. Μανούτσογλου (Επιβλέπων)
2. Καθηγητής Ν. Καλλίθρακας-Κόντος
3. Δρ. Ν. Σπανουδάκης (ΕΔΙΠ)

Περίληψη

Το στρόντιο είναι ένα στοιχείο που δεν συναντάται σαν μέταλλο στη φύση αλλά κυρίως στα ορυκτά στροντιανίτη και σελεστίνη. Το ίδιο σαν στοιχείο δεν έχει οφέλη για τον ανθρώπινο οργανισμό, όμως τα ραδιενεργά του ισότοπα χρησιμοποιούνται στην ιατρική και περιέχονται στις ιαματικές πηγές και βοηθούν στην ίαση τόσο δερματικών όσο και μυοσκελετικών παθήσεων. Στην διπλωματική αυτή λήφθηκαν δεδομένα για την κατανομή του στροντίου σε ιαματικά ύδατα του Ελλαδικού χώρου από τις δημοσιευμένες περιοδικές εκθέσεις του ΙΓΜΕ του 2009 και 2016, καθώς επίσης και μια σειρά άλλων δημοσιεύσεων. Λήφθηκαν δεδομένα από 190 πηγές και γεωτρήσεις. Τα δεδομένα αυτά επεξεργάστηκαν ώστε να βρεθεί η κατανομή συγκέντρωσης στροντίου και το θερμοκρασιακό φάσμα της εκάστοτε πηγής. Δεδομένα από αυτά τα υδροσημεία συγκρίθηκαν με δεδομένα από τα υδροσημεία από το αρχείο του Λέκκα (1938) ο οποίος αναφέρει 752 ιστορικές θερμομεταλλικές πηγές στην Ελλάδα ώστε να γίνει η αντιστοίχιση αυτών και στην συνέχεια έγινε αντιστοίχιση των δεδομένων με δεδομένα από τις αναγνωρισμένες ιαματικές πηγές από το ελληνικό κράτος.

Οι μεγαλύτερες συγκεντρώσεις στροντίου σε ύδατα που έχουν μετρηθεί στις πηγές και γεωτρήσεις βρίσκονται στην περιοχή της Υπάτης (17 mg/L), στην πηγή Μανδρακίου στην Νίσυρο (12 mg/L), στην γεώτρηση Καϊάφα στον νομό Ηλείας (28.7 mg/L) όπου ήταν και η μεγαλύτερη τιμή και στην περιοχή του στον Τρύφου (17 mg/L), ενώ οι μικρότερες τιμές παρατηρούνται στην περιοχή των λουτρών Εχίνου στο νομό Ξάνθης ( 0.48 mg/L) και στην περιοχή του Λουτροχωρίου στην Σκύδρα του ν. Πέλλας (0.282 mg/L) η οποία ήταν και η μικρότερη τιμή μεταξύ των δειγμάτων. Από την μελέτη της χωρικής κατανομής των περιεκτικοτήτων στροντίου στις θερμομεταλλικές πηγές του ελληνικού χώρου προκύπτει ότι στον ελληνικό χώρο δεν υπάρχουν θερμομεταλλικές πηγές πλούσιες σε περιεκτικότητα στροντίου.

Προσθήκη στο ημερολόγιό μου
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012