Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
Προβολή ημερολογίου Προβολή ημερολογίου
Προβολή λίστας Προβολή λίστας
iCal - Εκδηλώσεις μήνα iCal - Εκδηλώσεις μήνα
iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών
RSS - Εκδηλώσεις μήνα RSS - Εκδηλώσεις μήνα
RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών

02
Ιουν

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Γκούμα Φωτεινής - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
Τοποθεσίαη παρουσίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης
Ώρα02/06/2021 12:00 - 13:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο: Φωτεινή Γκούμα

Τίτλος: Ένα Κέντρο Τεχνών στον Πόρο Κεφαλονιάς
Title:An Art Center in Poros, Kefalonia

Τετάρτη 2 Ιουνίου 2021, 12.00 μ.μ.

Εξεταστική Επιτροπή
Αναπληρωτής Καθηγητής :Τσακαλάκης Δημήτριος (επιβλέπων)
Αναπληρωτής Καθηγητής: Ανδρεαδάκης Δημήτριος
Αναπληρωτής Καθηγητής :Τσάρας Γιάννης -Νίκος


Περίληψη


Η παρούσα διπλωματική αφορά στο σχεδιασμό ενός Κέντρου Τεχνών στον Πόρο Κεφαλονιάς. 
Ο Πόρος είναι ένα παραθαλάσσιο χωριό στο νοτιοανατολικό τμήμα του νησιού, με 1000 περίπου μόνιμους κατοίκους, και αποτελεί το κύριο λιμάνι του. Πρόκειται για ένα νέο οικισμό που χτίστηκε μετά τους σεισμούς του 1953, στις παράκτιες παρυφές των βουνών Παχνί και Άτρος συνδυάζοντας ορεινό και παραθαλάσσιο τοπίο. Ο Πόρος ήταν από τα πρώτα χωριά της Κεφαλονιάς που υποδέχθηκε οργανωμένο τουρισμό στις αρχές της δεκαετίας του ‘80. Από τα τέλη του 1990 όμως μέχρι και σήμερα έχει υποβαθμιστεί, με τον τουριστικό του χαρακτήρα να έχει μειωθεί σημαντικά. 
Το συγκρότημα τοποθετείται στην κεντρική πλατεία του χωριού, μπροστά από την παραλία. Η επέμβαση αποτελείται από την επανάχρηση ενός ξενοδοχειακού κτιρίου της δεκαετίας του 1980, νέες κατασκευές σε όμορα οικόπεδα και τον επανασχεδιασμό της πλατείας. Τα όρια μεταξύ ιδιωτικού-δημόσιου χώρου γίνονται δυσδιάκριτα, ενθαρρύνοντας έτσι την αλληλεπίδραση μεταξύ του χωριού και του Κέντρου Τεχνών. Το κτιριολογικό περιλαμβάνει εργαστήρια, αίθουσες διδασκαλίας και εκθέσεων, χώρους διαμονής, εστίασης και εκδηλώσεων. Απευθύνεται τόσο σε ξένους επισκέπτες όσο και στους κατοίκους του χωριού, προσφέροντας μια ολοκληρωμένη εικαστική εμπειρία. Η πρόταση επιδιώκει να δημιουργήσει μία εξωστρεφή καλλιτεχνική κοινότητα που θα αποτελεί γέφυρα επικοινωνίας σε ένα πολυπολιτισμικό περιβάλλον, και θα μετατρέψει τον Πόρο από λιμάνι-πέρασμα σε έναν προορισμό με εικαστικές αναφορές.
 

Προσθήκη στο ημερολόγιό μου
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012