Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

02
Ιουν

Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας κ.Πιρόντι Πιέτρο κΠαναγιωτίδη Θεοδώρας- Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας  
Τοποθεσίαη παρουσίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης
Ώρα02/06/2021 15:00 - 16:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο: ΠΑΝΑΓΙΩΤΙΔΗ ΘΕΟΔΩΡΑ-ΠΙΡΟΝΤΙ ΠΙΕΤΡΟ

Τίτλος: ΜΕΝΟΥΜΕ ΣΠΙΤΙ - ΜΕΝΟΥΜΕ ΑΣΦΑΛΕΙΣ(;)
Η ΥΓΕΙΑ ΩΣ ΜΟΧΛΟΣ ΑΣΚΗΣΗΣ ΤΗΣ ΒΙΟΕΞΟΥΣΙΑΣ
ΚΙ ΩΣ ΕΡΓΑΛΕΙΟ ΑΝΑΔΥΣΗΣ ΝΕΩΝ ΣΧΕΔΙΑΣΤΙΚΩΝ ΤΑΣΕΩΝ

Title:WE STAY HOME - WE STAY SAFE(?)
HEALTH AS A LEVER FOR THE PRACTICE OF BIO-POWER 
AND AS A TOOL FOR THE EMERGENCE OF NEW DESIGN TRENDS

Τετάρτη 02 Ιουνίου 2021, 15.00 μ.μ.


Εξεταστική Επιτροπή

Αναπληρωτής Καθηγητής:  Τζομπανακης Αλεξιος (επιβλέπων)
Καθηγητής: Ουγγρίνης Κωσταντίνος 
Επίκουρη Καθηγήτρια: Γεροπάντα Βασιλική 


Περίληψη

Η συγκρότησή μας ως υποκείμενα στις αρχές του 21ου αιώνα αλλά και ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε την υγειονομική κρίση του COVID-19 δεν μπορούν να ιδωθούν αποκομμένα από αυτό που καλείται βιοεξουσία. Ο 18ος αιώνας, αποτέλεσε σημαντική περίοδο λόγω της ανάδυσης της ιατρικής επιστήμης. Η κοινωνία βιολογικοποιείται και η εξουσία, συνομιλώντας με την γνώση, ασκείται πάνω στο επίπεδο της βιολογικής ζωής. 
Σήμερα το ζητούμενο φαίνεται να είναι περισσότερο η εξυπηρέτηση του κεφαλαίου παρά η κυριολεκτική προστασία του πληθυσμού. Μέσω των ΜΜΕ πολιορκείται η συλλογική συνείδηση και, στο όνομα της βιοασφάλειας, επιτυγχάνεται η χειραγώγηση.
Αντίστοιχα, με την πανδημία του COVID-19, χωρίς καμία αντίρρηση, “μένουμε σπίτι” υιοθετώντας κατά γράμμα τις εντολές των ειδικών αποδεχόμενοι την κατάσταση εξαίρεσης ως πλέον κανονική. 
Αρχιτεκτονικοί διαγωνισμοί, άρθρα αλλά και συνεντεύξεις γίνονται καθημερινά αφορμές για προβληματισμούς και συζητήσεις γύρω από τις αλλαγές που θα επέλθουν στον σχεδιασμό και την αντίληψη του χώρου. Θα δούμε ότι με το πέρας κάθε υγειονομικής κρίσης δημιουργούνται νέες αρχιτεκτονικές σκέψεις που με την σειρά τους διαμορφώνουν το δομημένο περιβάλλον, όπως στην περίπτωση του μοντέρνου κινήματος. Άραγε η κρίση του κορονοιού μας φέρνει στο ξεκίνημα μιας νέας σχεδιαστικής εποχής;

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012