Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
Προβολή ημερολογίου Προβολή ημερολογίου
Προβολή λίστας Προβολή λίστας
iCal - Εκδηλώσεις μήνα iCal - Εκδηλώσεις μήνα
iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών
RSS - Εκδηλώσεις μήνα RSS - Εκδηλώσεις μήνα
RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών

07
Ιουλ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Χουλιαρά Αναστασίας κ.Ρουσσάκη Αθανασίας - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
Τοποθεσίαη παρουσίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης
Ώρα07/07/2021 13:00 - 14:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο: Αθανασία Ρουσάκη - Αναστασία Χουλιαρά

Τίτλος: Συν-κατοικώντας στο Μεταξουργείο: 
Μετατροπή πρώην κτιρίου ΙΚΑ σε κτίριο συλλογικής κατοίκησης και ενεργοποίηση του αιθρίου του παρακείμενου κτιρίου “ChinaTown”

Title:Co-housing in Metaxourgeio: 
Transformation of an abandoned office building into collective housing and activation of the surrounding public space.


Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, 13.00 μμ

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπληρωτής Καθηγητής: Τσακαλάκης Δημήτριος
Επίκουρος Καθηγητής: Βαζάκας Αλέξανδρος 
Αναπληρωτής Καθηγητής: Μουτσόπουλος Θανάσης


Περίληψη

Το κέντρο της Αθήνας χτίστηκε τη μεταπολεμική περίοδο του 60’-70’, με σκοπό να ανταποκριθεί σε ένα μεγάλο κύμα εσωτερικής μετανάστευσης, χωρίς γενικό σχέδιο, με κύρια τυπολογία κτιρίου την πολυκατοικία της αντιπαροχής. Η πυκνή δόμηση και η υπερεκμετάλλευση του αστικού χώρου, που χαρακτήρισαν  την εποχή, σε συνδυασμό με τον υπερπληθυσμό, οδήγησαν στην εγκατάλειψη του κέντρου για τα προάστια.

Δημόσιοι χώροι και κτίρια υπηρεσιών και γραφείων παραμένουν μέχρι σήμερα σε λειτουργική αδράνεια αδυνατώντας να αντιμετωπίσουν τις μεταβαλλόμενες κοινωνικές ανάγκες στέγασης. Η επανάχρηση των υπαρχόντων κτιρίων, η επανοικειοποίηση των παλαιών κελυφών, και η δημιουργία νέων εναλλακτικών χρήσεων στα άδεια ισόγεια καταστήματα, μπορούν να επανοηματοδοτήσουν τους κενούς αυτούς χώρους, ενσωματώνοντας τους στον αστικό ιστό ως οργανικά τμήματα της γειτονιάς και της πόλης. 

Η παρούσα διπλωματική εργασία λαμβάνει ως κενούς χώρους ή χώρους που βρίσκονται σε εκκρεμότητα νοήματος, το πρώην ΙΚΑ του Μεταξουργείου και  το εσωτερικό του ισογείου του διπλανού τετραγώνου, όπου στεγάζεται το ChinaTown (πρώην ορφανοτροφείο Χατζηκώστα). Το ΙΚΑ που εγκαταλείφθηκε το 1998, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο ως δείγμα μεταπολεμικής αρχιτεκτονικής. Στο διπλανό τετράγωνο, συναντώνται χρήσεις κατοικίας, εμπορίου και γραφείων, ενώ το εσωτερικό του αιθρίου του παραμένει κενό και ανενεργό με κλειστές όψεις και άδειες αποθήκες. Με σκοπό την ενεργοποίηση των χώρων αυτών, προτείνεται η ενοποίηση τους στο επίπεδο του ισογείου με νέες δημόσιες χρήσεις και χρήσεις κλίμακας γειτονιάς. Παράλληλα, προτείνεται η επανάχρηση και η μετατροπή του κελύφους του ΙΚΑ σε κτίριο συλλογικής κατοίκησης ή συν-κατοίκησης, με κοινόχρηστους χώρους, οι οποίοι θα απευθύνονται στο σύνολο των κατοίκων.

Προσθήκη στο ημερολόγιό μου
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012