Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

07
Ιουλ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Πρωιμάκη Κωνσταντίνας κ.Καραμπίνη Λητώ - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
Τοποθεσίαη παρουσίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης
Ώρα07/07/2021 18:00 - 19:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο:Καραμπίνη Λητώ και Πρωιμάκη Κωνσταντίνα

Τίτλος:Αστικές μεταγραφές και μεταβάσεις στην περιοχή της πλατείας Κουμουνδούρου:
“Το γκροτέσκο” ως εργαλείο αποδόμησης της εικόνας του ερειπίου και της ένταξής του στην δημόσια σφαίρα.

Τitle:Urban transcriptions in the area of Koumoundourou square;
 ”the grotesque” as a tool of deconstructing the ruin structure and integrating it in the public space.


Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, 18.00 μ.μ.

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπληρωτής καθηγητής:Τζομπανάκης Αλέξιος(επιβλέπων)
Αναπληρώτρια καθηγήτρια:Χατζησάββα Δήμητρα 
Καθηγητής:Σκουτέλης Νικόλαος 

Περίληψη
   
  Σε μια περιοχή με “θορυβώδη διαφορετικότητα”  καταγράφουμε και εντοπίζουμε τα όρια του χώρου και των «υπολειμμάτων» του, αν μπορούν να χαρακτηριστούν έτσι οι ανενεργοί χώροι, τα αστικά κενά και τα άδεια κελύφη. Στο κέντρο των Αθηνών, στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Κουμουνδούρου, επιλέγουμε μέσα από μια διαδικασία σωματοποίησης του χώρου τους “υπολειμματικούς” χώρους που θεωρούνται βρώμικοι, εγκαταλελειμμένοι, παραμορφωμένοι και εντάσσουμε  το ¨γκροτέσκο¨ στην εικόνα της πόλης με την  ενσωμάτωση των ερειπίων στη σφαίρα του δημοσίου χώρου.
   Ένα κοινό συμβολισμό που εντοπίζουμε στο ¨γκροτέσκο σώμα¨ και στο ερείπιο είναι η γοητεία της φθοράς. Η γοητεία ενός φθαρμένου ¨γκροτέσκου¨ σώματος και η γοητεία των σημαδιών της φθοράς του χρόνου σε ένα ερείπιο είναι μια συνάμα τρομακτική αλλά και απόλυτα φυσική γοητεία που προέρχεται και συνδέεται με τις αρχές της ύπαρξης (της γέννησης και του θανάτου.) Με την αποδόμηση της εικόνας του ερειπίου σε επιμέρους στοιχεία του – στα προσωπεία και στις εσωτερικές ματιές του – επιχειρούμε να δημιουργήσουμε ένα λεξιλόγιο αστικών εργαλείων, με την βοήθεια του οποίου θα επαναπροσδιορίσουμε χωρικές σχέσεις της περιοχής. Μέσα από μια διαδικασία μεταγραφών και μεταβάσεων επεμβαίνουμε σε ένα αστικό κείμενο με σημειακές επεμβάσεις. Διατηρητέα ερείπια χωρίς στέγη διαμορφώνονται ως ανοιχτοί δημόσιοι χώροι και οργανώνονται τα δίκτυα του αστικού χώρου γύρω από αυτά.  Η περιοχή λειτουργεί ως ένα πεδίο αστικής εξερεύνησης ανάμεσα στον αρχαιολογικό χώρο , την πόλη του σήμερα και τα ερείπια.


 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012