Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
Προβολή ημερολογίου Προβολή ημερολογίου
Προβολή λίστας Προβολή λίστας
iCal - Εκδηλώσεις μήνα iCal - Εκδηλώσεις μήνα
iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών
RSS - Εκδηλώσεις μήνα RSS - Εκδηλώσεις μήνα
RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών

01
Φεβ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Τσάμου Βασιλικής - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα01/02/2023 12:00 - 13:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο:ΤΣΑΜΟΥ ΒΑΣΙΛΙΚΗ

Τίτλος:Χώροι πολιτισμού στον λόφο Ξενία Κοζάνης.
Επεμβάσεις στην γειτονία Σκ’ρκα: συνδέοντας τον λόφο με την πόλη
Title:Cultural venues on Xenia hill at Kozani
Architectural interventions at Sk’rka neighborhood: connecting the hill with the city

Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023, 12.00 μ.μ.
Σχεδιαστήριο 3ου έτους ΑΡΜΗΧ 

Εξεταστική Επιτροπή

    
Καθηγητής :Νικόλαος Σκουτέλης (επιβλέπων)
Αναπληρωτής Καθηγητής :Δημήτριος Τσακαλάκης 
Επίκουρος Καθηγητής: Κλήμης Ασλανίδης 


Περίληψη

Στόχος της εργασίας αποτελεί η δημιουργία ενός κέντρου πολιτισμού στην πόλη της Κοζάνης. Στον πυρήνα αυτού του κέντρου βρίσκεται ένα σημαντικό μνημείο για την νεότερη ιστορία του τόπου, το ξενοδοχείο Ξενία Κοζάνης κατασκευασμένο από τον ΕΟΤ την δεκαετία του 60. Η προνομιακή θέση του Ξενία, σε συνδυασμό με την ανάγκη της πόλης να επαναπροσδιορίσει το χώρο στο δυτικό της όριο οδήγησαν στην επιλογή του θέματος της διπλωματικής. 
Η περιοχή επέμβασης συνορεύει με τη γειτονιά Σκ’ρκα, μια από τις πρώτες οικιστικές εγκαταστάσεις της πόλης, η οποία διατηρεί τον ιστορικό ιστό της και έχει χαρακτηριστικά οργανικής δόμησης ακολουθώντας το ανάγλυφο του εδάφους. Ζητούμενα του σχεδιασμού αποτελούν η μετάβαση από την μικρή κλίμακα της κατοικίας σε αυτή του ξενοδοχείου, η οριοθέτηση του πράσινου πευκοδάσους σε σημεία που συναντά το δομημένο περιβάλλον και τέλος η απαλοιφή των ορίων που δημιουργούνται από την έντονη, βραχώδη κλίση του εδάφους.  
Η επανάκτηση του δημόσιου χώρου στο λόφο γίνεται μέσω μιας νέας δομής πολιτισμού που εστιάζει στη διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομίας του τόπου, με την επανάχρηση του υφιστάμενου κτιρίου ως ξενοδοχείο, διατηρώντας το χαρακτήρα του μοντέρνου, και με επιμέρους επεμβάσεις που καθιστούν την περιοχή προσβάσιμη από το κέντρο της πόλης. Το σύνολο της επέμβασης επιχειρεί να αποκαταστήσει την ασυνέχεια της πόλης και να γεφυρώσει αντιθέσεις που συναντώνται στην περιοχή μελέτης. Κρίνεται επίσης απαραίτητη η δημιουργία πολλαπλών αφηγήσεων, προκειμένου να καταστεί ισόρροπη η σχέση της επέμβασης τόσο για τον κάτοικο όσο και για τον επισκέπτη.
Ο χώρος εντάσσεται στο πλαίσιο ενός δικτύου πολιτιστικών υποδομών, που αναφέρονται  στην ιστορία του τόπου , στο οποίο ανήκουν το Ιστορικό και Λαογραφικό μουσείο, η Δημοτική Χαρτοθήκη (όπου φυλάσσεται η Χάρτα του Ρήγα) και η Κοβεντάριος Δημοτική Βιβλιοθήκη. Σκοπός της επέμβασης είναι η πόλη να προσελκύσει μελετητές και ενδιαφερόμενους σε ένα κέντρο φιλοξενίας με δράσεις  που αφορούν την τοπική κοινωνία.

Προσθήκη στο ημερολόγιό μου
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012