Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
Προβολή ημερολογίου Προβολή ημερολογίου
Προβολή λίστας Προβολή λίστας
iCal - Εκδηλώσεις μήνα iCal - Εκδηλώσεις μήνα
iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών
RSS - Εκδηλώσεις μήνα RSS - Εκδηλώσεις μήνα
RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών

05
Δεκ

Παρουσίαση ερευνητικής εργασίας Πεντάρη Ευαγγελίας σχολής -ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: ΑΡΜΗΧ   Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα05/12/2018 13:00 - 14:00

Περιγραφή:

 

 

Ονοματεπώνυμο:ΠΕΝΤΑΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ

Τίτλος:Φυσικά, οικολογικά και ενεργειακά αποδοτικά επιχρίσματα ως βιώσιμη λύση για εφαρμογές σε αρχιτεκτονικές επιφάνειες.

 Title: Natural,ecofriendly and Energy efficient coatingsas aviable solution suitable for architectural surfaces.

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, 13:00 μ.μ

Σχεδιαστήριο 2 ου έτους   Πολυτεχνειούπολη

 

Εξεταστική Επιτροπή

 

            Αναπλ. Καθ. Παγώνα-Νόνη Μαραβελάκη (επιβλέπουσα)

            Καθ. Κ. Προβιδάκης

            Αναπλ. Καθ. Δ. Ανδρεαδάκης

 

Περίληψη

 

Η παρούσα ερευνητική εργασία που εκπονήθηκε στο Εργαστήριο «Υλικών Πολιτιστικής Κληρονομιάς & Σύγχρονης Δόμησης», του Πολυτεχνείου Κρήτης έχει στόχο την μελέτη έγχρωμων κονιαμάτων κι επιχρισμάτων με φυσικά ορυκτά και οικολογικές κονίες (υδραυλική άσβεστος και υδράσβεστος), ως μέσον για εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια. Οι ενεργειακές μετρήσεις έγιναν στο Εργαστήριο «Δομημένου Περιβάλλοντος και Διαχείρισης Ενέργειας», με επίβλεψη από την Δ/ντρια του Εργαστηρίου Αναπληρώτρια Καθηγήτρια κα. Κολοκοτσά Διονυσία και ουσιαστική συμβολή του Δρ. Γομπάκη Κωνσταντίνου. Οι συνθέσεις επιχρισμάτων που μελετήθηκαν περιλαμβάνουν εκτός από τις οικολογικές κονίες και έγχρωμα φυσικά ορυκτά. Τα τελευταία, επιλέχθησαν ώστε να προσδίδουν χρωματικές υφές συναφείς με την Πολυγνώτεια κλίμακα, σύμφωνα με την επικρατούσα κατά τον Άρη Κωνσταντινίδη χρωματική αντίληψη στην ελληνική μεσογειακή αρχιτεκτονική, που πόρρω απέχει της διαδεδομένης εσφαλμένης αντίληψης των σημερινών πάλλευκων οικισμών στην ελληνική λαϊκή αρχιτεκτονική. Μελετήθηκαν οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για την σύνθεση κονιαμάτων/επιχρισμάτων, η σταθερότητα των δοκιμίων, η εύρεση χρωματικών συντεταγμένων δοκιμίων και οι δείκτες ανακλαστικότητας και εκπεμψημότητας. Η σύνθεση που διαθέτει τις υψηλότερες τιμές ανακλαστικότητας, εκπεμψημότητας αλλά και φωτεινότητας είναι εκείνη με υδραυλική άσβεστο, μαρμαρόσκονη και γυάλινα σφαιρίδια. Τα έγχρωμα φυσικά ορυκτά στις συνθέσεις με βάση την υδραυλική άσβεστο δεν μεταβάλλουν τους ενεργειακούς δείκτες, γεγονός που υποδεικνύει τη μη αλλοίωση των χαρακτηριστικών και, άρα αποτελούν εναλλακτική λύση για έγχρωμα οικολογικά και ενεργειακά αποδοτικά επιχρίσματα. Ειδικά σήμερα εκμεταλλευόμενοι τα οφέλη του βιοκλιματικού σχεδιασμού και λαμβάνοντας υπόψη τις επαυξημένες ανάγκες εξοικονόμησης ενέργειας, οι αρχιτεκτονικές επιφάνειες οφείλουν να φέρουν το αποτύπωμα της μακροβιότητας, οικολογικής σχεδίασης και σταθερότητας στις περιβαλλοντικές συνθήκες. Εν κατακλείδι, με βάση την έρευνα και την σταθερότητα των επιχρισμάτων στο πέρας αρκετών μηνών κρίνεται πως το προταθέν επίχρισμα με υδραυλική άσβεστο, μαρμαρόσκονη και γυάλινα σφαιρίδια, αποτελεί μία εξαιρετική λύση στον τομέα της αρχιτεκτονικής τεχνολογίας, συμπεριλαμβανομένων αποκαταστάσεων σε υφιστάμενα κελύφη και μνημείων αρχαιολογικών χώρων.

 

 

 

Προσθήκη στο ημερολόγιό μου
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012