Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
Προβολή ημερολογίου Προβολή ημερολογίου
Προβολή λίστας Προβολή λίστας
iCal - Εκδηλώσεις μήνα iCal - Εκδηλώσεις μήνα
iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών
RSS - Εκδηλώσεις μήνα RSS - Εκδηλώσεις μήνα
RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών

05
Δεκ

Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας Λιουδάκη Εμμανουέλλα Πατεράκη Ελένη σχολή -ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: ΑΡΜΗΧ  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα05/12/2018 14:00 - 15:00

Περιγραφή:

 

Ονοματεπώνυμο: ΛΙΟΥΔΑΚΗ ΕΜΜΑΝΟΥΕΛΑ – ΠΑΤΕΡΑΚΗ ΕΛΕΝΗ

 

Τίτλος: Ηράκλειο muros intra moenia | αστικοί μετασχηματισμοί από την πλατεία Λιονταριών στο πάρκο Θεοτοκοπούλου
Title: Heraklion muros intra moenia | urban transformations from Lions’ square to Theotokopoulos’ park

Τετάρτη 05 Δεκεμβρίου 2018, 2 μ.μ.
 Σχεδιαστήριο 2ου έτους  Πολυτεχνειούπολη

Εξεταστική Επιτροπή

 Αναπλ. Καθ. Σκουτέλης Νικόλαος (επιβλέπων)
 Αναπλ. Καθ. Προκάκης Γεώργιος
 Επίκ.Καθ. Ασλανίδης Κλήμης


Περίληψη

muros intra moenia < τοίχοι εντός των τειχών / τείχη μέσα από τα τείχη

Αφετηρία της διπλωματικής εργασίας αποτέλεσε η επαναδιατύπωση της ισορροπίας της σύγχρονης και της ιστορικής πόλης, μια διαταραγμένη αναλογία που αποτυπώνεται στους δημόσιους ανοικτούς και κλειστούς χώρους του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου. Το Ηράκλειο, μια πόλη ιστορική, με ισχυρό παλίμψηστο διαφορετικών χρονικοτήτων (αραβοβυζαντινή περίοδος, ενετική, οθωμανική), ταλαντεύεται ανάμεσα στη μνήμη και τη λήθη, το παρελθόν και το παρόν με τρόπο αποσπασματικό, θραυσματικό.  Μια πόλη σε στιγμές. Στιγμές μνήμης η βασιλική του Αγίου Μάρκου, η ενετική Loggia, η κρήνη Morossini, οι παλιές ενετικές σιταποθήκες. Στιγμές λήθης το αραβοβυζαντινό τείχος και το πρώην δουκικό ανάκτορο. Στόχος μας, η ανάδειξη του ιστορικού κέντρου του Ηρακλείου intra moenia, εντός των πρώτων οχυρώσεων της πόλης, των αραβοβυζαντινών τειχών, στη συμβολή βασικών ιστορικών αξόνων (οδοί 25ης Αυγούστου, Χάνδακος και Δικαιοσύνης) με επίκεντρο το σημείο συνάντησης και σύμβολο μνήμης για την πόλη μέχρι και σήμερα, την κρήνη Morossini και την πλατεία Λιονταριών. Η βασική χειρονομία αφορά στη συρραφή των ελεύθερων ανοικτών δημόσιων χώρων, των πλατειών Λιονταριών και Καλλεργών και του πάρκου Θεοτοκοπούλου και στην διάχυση τους στα ισόγεια που τους πλαισιώνουν, στους στεγασμένους προσπελάσιμους δημόσιους χώρους. Ένα δίκτυο δευτερευουσών κινήσεων, επιμέρους αναγνώσεων του δημοσίου χώρου, είναι αυτό το οποίο αναδεικνύει τα ίχνη μνήμης του ιστορικού κέντρου σε ενιαία διήγηση με τα υπόλοιπα μνημεία της περιοχής. Προτείνεται η επέκταση της Βικελαίας Βιβλιοθήκης και η δημιουργία Πινακοθήκης σε συνομιλία με τη Πινακοθήκη του Αγίου Μάρκου. Οι όψεις των παλιών ενετικών σιταποθηκών και του Ο.Τ 33 (πρώην δουκικό ανάκτορο) επαναπροσδιορίζονται διατηρώντας υφιστάμενες λειτουργίες εμπορίου, ψυχαγωγίας, γραφείων. Τελικά αρθρωτικά στοιχεία της σύνθεσης, ο πολυχώρος-παρατηρητήριο σε ανταπόκριση με την Loggia και το πάρκο, και η υπαίθρια αγορά στην “τάφρο” σε συνέχεια του αραβοβυζαντινού τείχους.
Οι αστικοί μετασχηματισμοί, ως άλλα σύγχρονα αστικά “σκάμματα”, συγκροτούν τόπους σύνδεσης χρονικών και χωρικών ασυνεχειών προς ενιαίες εποπτείες. 

Προσθήκη στο ημερολόγιό μου
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012