Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
Προβολή ημερολογίου Προβολή ημερολογίου
Προβολή λίστας Προβολή λίστας
iCal - Εκδηλώσεις μήνα iCal - Εκδηλώσεις μήνα
iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών
RSS - Εκδηλώσεις μήνα RSS - Εκδηλώσεις μήνα
RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών

02
Οκτ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας Καλλιμασιώτη Σοφίας Παπουτσά Αικατερίνης - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα02/10/2019 11:00 - 12:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο:ΣΟΦΙΑ ΚΑΛΛΙΜΑΣΙΩΤΗ ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΠΑΠΟΥΤΣΑ

Τίτλος:Επαναπροσδιορίζοντας την βιομηχανική αξία του τόπου: ανάπλαση και επανασχεδιασμός του ανενεργού λατομείου ΛΑΤΟ στα Τουρκοβούνια.

Title:Redefining and redesigning the industrial footprint of the old Lato quarry in Tourkovounia area.

Τετάρτη 2 Οκτωβρίου 2019, 11.00 π.μ.
Σχεδιαστήριο 3ου έτους

Εξεταστική Επιτροπή

Επίκ. Καθ.:Παναγιώτα Καραμανέα (επιβλέπουσα)
Αναπλ.Καθ.:Παρθένιος Παναγιώτης
Επίκ.καθ.:Βαζάκας Αλέξανδρος


Περίληψη

Η παρούσα διπλωματική εργασία επιχειρεί τη διαμόρφωση του τοπίου στη περιοχή του εγκαταλειμμένου λατομείου ΛΑΤΟ στα Τουρκοβούνια, τα οποία αποτελούν την υψηλότερη και πιο εκτεταμένη λοφοσειρά του λεκανοπεδίου Αττικής. Πιο συγκεκριμένα, η προς μελέτη περιοχή περιβάλλεται από δύο δήμους, τον Ψυχικού/Φιλοθέης στα ανατολικά και το δήμο Γαλατσίου στα δυτικά.
Ο σχεδιασμός ξεκινά με σημείο αναφοράς τα βιομηχανικά κατάλοιπα της περιοχής, ως σημαντικά στοιχεία της βιομηχανικής μνήμης και κληρονομιάς. Προτείνονται δύο βασικές σχεδιαστικές προσεγγίσεις, η πολιτιστική και η τοπιακή, με τον λατομικό χώρο να εντάσσει τη δημιουργία ενός μουσείου ορυκτών πόρων και τα εγκαταλειμμένα κελύφη να αναδιαμορφώνονται και να φιλοξενούν διάφορες μορφές τέχνης. Παράλληλα, διαμορφώνεται ένας βιομηχανικός περίπατος, ο οποίος αποτελεί τη μετάβαση από την πολιτιστική προσέγγιση στην τοπιακή και το αντίστροφο, οργανώνοντας τη σύνθεση του σχεδιασμού. Οι επεμβάσεις αυτές, τοπιακής και πολιτιστικής προσέγγισης, αναδεικνύουν τον σημαντικό χαρακτήρα της βιομηχανικής κληρονομιάς της περιοχής και παράλληλα, αποτελούν συνδετικό κρίκο των ετερόκλητων στοιχείων των δύο δήμων, μετατρέποντας τη περιοχή σε σημαντικό πόλο έλξης. 

 

Προσθήκη στο ημερολόγιό μου
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012