Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
Προβολή ημερολογίου Προβολή ημερολογίου
Προβολή λίστας Προβολή λίστας
iCal - Εκδηλώσεις μήνα iCal - Εκδηλώσεις μήνα
iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών
RSS - Εκδηλώσεις μήνα RSS - Εκδηλώσεις μήνα
RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών

07
Ιουλ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας κ.Λιόφαγου Γιάννου - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
Τοποθεσίαη παρουσίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης
Ώρα07/07/2021 17:00 - 18:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο: Λιόφαγος Γιάννος

Τίτλος: Πρόταση κατοίκησης στο λόφο Καστελλίου Χανίων 
Ζητήματα σε αστικό ιστό με ιστορική και αρχαιολογική αξία

Title: PROPOSAL FOR RESIDENCE ON THE HILL OF KASTELLI, CHANIA
(Issues in urban fabric with historical and archaeological value)


Τετάρτη 7 Ιουλίου 2021, 17.00 μ.μ.

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπληρωτής Καθηγητής: Τζομπανάκης Αλέξιος(επιβλέπων)
Καθηγητής: Σκουτέλης Νικόλαος
Επίκουρος Καθηγητής: Ασλανίδης Κλήμης


•Περίληψη

Ο λόφος Καστελίου αποτελεί για τη σύγχρονη πόλη των Χανίων το ιστορικότερο τμήμα του κέντρου της. Λόγω θέσης και τοπογραφίας φιλοξενούσε διοικητικές χρήσεις, κατοικίες επιφανών προσώπων που . Σήμερα έχει σε αρκετά σημεία ενοποιημένο τα χαρακτηρα με το υπόλοιπο αστικό τοπίο και οι κύριες χρήσεις ειναι της κατοικίας, ξενοδοχειακές και μέχρι προσφάτως διοικητικές.
Είναι καταγεγραμμένη πάνω του όλη η ιστορία των τουλάχιστον πεντέμισι χιλιάδων ετών αδιάλειπτης κατοίκησης. Τα σημάδια της ακμής, της καταστροφής,της στασιμότητας διαφόρων περιόδων είναι ακόμα φανερά και συνεχίζουν να έρχονται στο φως νέα. Οι επιπτώσεις της βραχυπρόθεσμης διαμονής, εποχικού τουρισμού, ελλιπούς στρατηγικής, κτιρίων κακής και ερειπιώδους κατάστασης, καθιστούν το λόφο  ένα μείγμα "περιοχής εκμετάλλευσης", "φιλέτου" ,"αναξιοποίητης” και “υποβαθμισμένης". 
Η συμβολή στην εξέλιξη της ταυτότητας του τόπου, η καλλιέργεια  της συλλογικής συνείδησης και κουλτούρας της κοινωνίας πρέπει να το ζητούμενο. Η κατοικια, μόνιμη ή μεσοπρόθεσμη είναι ένα εργαλείο με τέτοιες δυνατότητες, με σταθερή δυναμική στο χρόνο και αυξημένη ζήτηση τις τελευταίες δεκαετίες. Η συνθετική τυπολογική ευελιξία της, οι σχέσεις με το δημόσιο και κοινόχρηστο χώρο είναι ικανές να δημιουργήσουν ποιότητες στο χώρο που κινείται καθημερινά ο κάτοικος και ο επισκέπτης. 
Με απλές προτάσεις τοπικής επιρροής και μέτριας πυκνότητας κατοίκησης, στόχος είναι να δημιουργηθεί  πολεοδομική ενότητα ήπιας όχλησης ενός μοντέλου κατοικίας-δημόσιος χώρος-ιστορικό τεκμήριο εν μέσω ενός κέντρου που εποχικά ο υπερκορεσμος και η όχληση είναι τα βασικά χαρακτηριστικά της πόλης.  

Προσθήκη στο ημερολόγιό μου
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012