Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin
Προβολή ημερολογίου Προβολή ημερολογίου
Προβολή λίστας Προβολή λίστας
iCal - Εκδηλώσεις μήνα iCal - Εκδηλώσεις μήνα
iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών iCal - Εκδηλώσεις 6 μηνών
RSS - Εκδηλώσεις μήνα RSS - Εκδηλώσεις μήνα
RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών RSS - Εκδηλώσεις 6 μηνών

03
Νοε

Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας κ.Στρατοπούλου Ελπίδας - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας  
Τοποθεσίαη παρουσίαση θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης
Ώρα03/11/2021 12:00 - 13:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο:Στρατοπούλου Ελπίδα

Τίτλος:ΕΞΕΥΓΕΝΙΣΜΟΣ: ΕΝΑ ΑΝΟΙΧΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ
ΣΧΕΔΙΑ ΓΙΑ ΜΙΑ ΣΧΕΔΙΑ: 
Το ζήτημα της στέγης με αφορμή την περιοχή της Κυψέλης
Title:GENTRIFICATION: AN OPEN PROBLEM
PLANS FOR A RAFT: The housing problem and the Kypseli neighborhood 

Τετάρτη 03 Νοεμβρίου 2021, 12 .00μ.μ.

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπληρωτής Καθηγητής Αλέξιος Τζομπανάκης (επιβλέπων)
Αναπληρώτρια καθηγήτρια Διμέλλη Δέσποινα
Επίκουρη Καθηγήτρια Γεροπάντα Βασιλική

Περίληψη

Από τον ορισμό του εξευγενισμού, στο Harlem της Νέας Υόρκης του ‘60, στο Μεταξουργείο της Αθήνας, το φαινόμενο έχει παρατηρηθεί, μελετηθεί και αναλυθεί σε πολλαπλά παραδείγματα. Τα εργαλεία που σχεδιάζονται για τον έλεγχό του είναι εργαλεία μικρότερης συνήθως κλίμακας από αυτή της γειτονιάς ή μεγαλύτερης από αυτή του πολεοδομικού σχεδιασμού. Οι νέες πρακτικές και πολιτικές που προκύπτουν έχουν τις ρίζες τους στο δικαίωμα στη στέγη σε μια εποχή που τις παγκόσμιες πόλεις χαρακτηρίζει η αφθονία και ταυτόχρονα η φτώχεια. Τα δύο πρόσωπα των πόλεων συνυπάρχουν συχνά , ο εξευγενισμός όμως έρχεται να ανατρέψει τη ζωή στις πόλεις με τα  θετικά και τα αρνητικά του αποτελέσματα. Αυτό που προτείνεται είναι πρακτικές που θα δώσουν  λύσεις στα αρνητικά του εξευγενισμού και ταυτόχρονα θα συμβάλουν στην ομαλοποίηση της έξαρσής του. Στην Ευρώπη και στην Ελλάδα το φαινόμενο μπορεί να προβλεφθεί όπως άλλα αστικά προβλήματα και όταν έχει αφορμή δομές όπως τα συστήματα σταθερής τροχιάς μπορεί και να προληφθεί. Εδώ η παραδοχή είναι πως λόγω του μεγάλου χρονικού διαστήματος από την ανακοίνωση μέχρι και την υλοποίηση ενός έργου όπως το μετρό,  ο δήμος και η κοινότητα διαθέτουν αρκετό χρόνο για να αντιδράσουν και να προστατεύσουν το χαρακτήρα και τους κατοίκους μιας γειτονιάς.  
Με αφορμή τη νέα γραμμή 4 του μετρό της Αθήνας μελετάται κατά πόσο μπορεί να προβλεφθεί για τη γειτονιά της Κυψέλης η ευάλωτη στον εξευγενισμό θέση της και η δυνατότητά της να υποστηρίξει την αναχαίτιση των αρνητικών του φαινομένου.


 

Προσθήκη στο ημερολόγιό μου
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012