Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

09
Απρ

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Διατριβής κας Σταυρουλάκη Ειρήνης, Σχολή ΜΗΧΟΠ
Κατηγορία: ΜΗΧΟΠ  
ΤοποθεσίαΜ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Τηλε-παρουσίαση μέσω Skype meet now, σύνδεσμος: https://join.skype.com/pWbH0FN6UEZB Ημέρα
Ώρα09/04/2020 11:00 - 12:00

Περιγραφή:

Τίτλος: Εκτίμηση του κινδύνου σε βιομηχανικά περιβάλλοντα με χρήση τεχνικών ανάλυσης εργασιακής δραστηριότητας.

Title: Occupational risk assessment in industrial workplaces  by using the job safety analysis metho.

Τριμελής εξεταστική Επιτροπή:
Γαλετάκης Μιχαήλ (Επιβλέπων)
Εξαδάκτυλος Γεώργιος
Κομνίτσας Κωνσταντίνος

Περίληψη:

Το αντικείμενο της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας  είναι η ανάλυση-εκτίμηση του εργασιακού κινδύνου σε βιομηχανικά περιβάλλοντα με χρήση της τεχνικής της ανάλυσης  εργασιακής δραστηριότητας (Job Safety Analysis ή JSA) και της τεχνικής εκτίμησης και ελέγχου των κινδύνων ενός εργασιακού περιβάλλοντος (Workplace Risk Assesment and Control ή WRAC). Η επιλογή των συγκεκριμένων μεθόδων έγινε καθώς η WRAC είναι μια μέθοδος που είναι εύκολο να υιοθετηθεί και τα αποτελέσματά της καλύπτουν όλο το εύρος των εργασιών της του εξεταζόμενου εργασιακού περιβάλλοντος, ενώ η JSA είναι μια πιο εξειδικευμένη μέθοδος, όπου απαιτεί χρόνο και λεπτομερή παρατήρηση και ανάλυση συγκεκριμένων θέσεων εργασίας. Οι θέσεις εργασίας που επιλέχθηκαν να αναλυθούν αφορούν εργασίες επεξεργασίας μεταλλικών εξαρτημάτων και πιο συγκεκριμένα του καθαρισμού μεταλλικών επιφανειών με χρήση υδροβολής (υδροβολιστής), της συγκόλλησης με χρήση οξυγόνου σε αέρα (οξυγονοσυγκολλητής εδάφους)  και της ηλεκτροσυγκόλλησης σε υποβρύχιο περιβάλλον (ηλεκτροσυγκολλητής θαλάσσης).  Η επιλογή των ανωτέρω θέσεων έγινε με κριτήριο την επικινδυνότητα των θέσεων εργασίας και τη δυνατότητα παρατήρησης-μελέτης τέτοιων εργασιών, που εξασφαλίστηκε μέσω της συνεργασίας με εταιρεία του ναυπηγοεπισκευαστικού τομέα.  

Αρχικά αναπτύσσονται οι βασικές έννοιες οι οποίες είναι απαραίτητες για την κατανόηση των θεμάτων ασφάλειας και υγιεινής στον εργασιακό χώρο και γίνεται αναφορά στα εργατικά ατυχήματα σε επιλεγμένους τομείς της βιομηχανίας (ορυχεία-λατομεία, παραγωγή ενέργειας και ναυπηγοεπισκευαστική βιομηχανία). Στη συνέχεια περιγράφονται οι μέθοδοι ανάλυσης-εκτίμησης του κινδύνου που θα χρησιμοποιηθούν στην παρούσα εργασία (WRAC και JSA) και παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα και οι περιορισμοί τους. Γίνεται παράθεση περιπτώσεων εφαρμογής τους από τη διεθνή βιβλιογραφία και κριτική θεώρηση των μεθόδων WRAC και JSA. Ακολουθεί ή εφαρμογή των μεθόδων WRAC και JSA για την ανάλυση-εκτίμηση του κινδύνου σε επιλεγμένους εργασιακούς χώρους και θέσεις εργασίας ναυπηγοεπισκευαστικής μονάδας και προτείνονται μέτρα για μείωση του κινδύνου. Γίνεται συζήτηση των αποτελεσμάτων που προέκυψαν και συγκρίνονται με εκείνα που έχουν προκύψει με άλλες τεχνικές ανάλυσης-εκτίμησης του κινδύνου που έχουν γίνει για τους ίδιους εργασιακούς χώρους καθώς με τα ευρήματα της βιβλιογραφικής ανασκόπησης.  Τέλος δίνονται τα συμπεράσματα και γίνονται προτάσεις για τρόπους αποτελεσματικότερης εφαρμογής των μεθόδων, είτε αυτοδύναμα, είτε σε συνδυασμό με άλλες. 

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012