Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

05
Δεκ

Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας Λωρίτη Μαρίας σχολή - ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: ΑΡΜΗΧ  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα05/12/2018 13:00 - 14:00

Περιγραφή:

 

 

Ονοματεπώνυμο: Μαρία Λωρίτη

 

Τίτλος:Μια αστική αφήγηση του ''Ξένου''
Title: Χωρικές, αντιληπτικές, αστικές μεταγραφές στο κέντρο της Αθήνας

An Urban Narrative of "The Stranger"- Spatial, Cognitive, and Urban Transcriptions in the Centre of Athens

Τετάρτη 5 Δεκεμβρίου 2018, 13:00
Σχεδιαστήριο 1 έτους


Εξεταστική Επιτροπή

 Επίκ. Καθ. Αλέξιος Τζομπανάκης (επιβλέπων)
 Επίκ.  Καθ. Δήμητρα Χατζησάββα
 Αναπλ.  Καθ.  Γεώργιος Προκάκης


Περίληψη

Η παρούσα διπλωματική εργασία αποτελεί μια προσπάθεια απόδοσης ενός λογοτεχνικού κειμένου, του ''Ξενου'', του Αλμπέρ Καμύ, σε ένα κείμενο αστικό.

Αρχικά, επιχειρείται η ανάλυση της ιστορίας, από την οποία προκύπτουν οι βασικές στάσεις-έννοιες που συνθέτουν την αφηγηματική πορεία.
Με άξονα τα θέματα που θίγει το βιβλίο, όπως αυτά της ξενότητας, του περιθωρίου και της σύγκρουσης ατόμου και κοινωνικού συνόλου, οδηγούμαστε στο συμπέρασμα ότι κατάλληλο πεδίο για την εφαρμογή αυτού του αφηγήματος είναι το κέντρο της πόλης της Αθήνας και συγκεκριμένα η πλατεία Ομονοίας.

Μέσω μιας διαδικασίας συνεχούς κίνησης και μεταγραφής ανάμεσα στα επιμέρους κείμενα που αποτέλεσαν τον θεωρητικό κορμό αυτής της εργασίας, παράγονται χωρικές σχέσεις που αποτυπώνονται σε ένα πλατώ στο οποίο πραγματοποιούνται αρχιτεκτονικές επεμβάσεις σημειακά.

Στοιχεία του περιβάλλοντος, όπως οι στοές, τα ίχνη των προηγούμενων χρήσεων, η εγκατάλλειψη του υφιστάμενου κτηριακού αποθέματος αλλά και το αποτύπωμα της κοινωνικής ζωής που λάμβανε χώρα στην πλατεία, μετατρέπονται σε εργαλεία σύνθεσης ενός νέου δημόσιου χώρου.

Με αυτόν τον τρόπο, η πλατεία Ομονοίας εκπληρώνει τον ρόλο της ως αφηγητή, επαναλαμβάνοντας αέναα μια ιστορία, που θα μπορούσε να είναι και η δική της.

 

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012