Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

14
Δεκ

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κ. Κωνσταντίνου Δημητριάδη, Σχολή ΗΜΜΥ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   ΗΜΜΥ  
ΤοποθεσίαΛ - Κτίριο Επιστημών/ΗΜΜΥ, 2041, Πολυτεχνειούπολη
Ώρα14/12/2018 13:00 - 14:00

Περιγραφή:

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών

Πρόγραμμα Προπτυχιακών Σπουδών

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΗ

 

με θέμα

Μοντελοποίηση Φωτοβολταϊκών Στοιχείων

Modelling of Solar Cells

 

Παρασκευή 14 Δεκεμβρίου 2018, 13 μ.μ.

Αίθουσα 2041, Κτίριο Επιστημών, Πολυτεχνειούπολη

 

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπληρωτής Καθηγητής Ευτύχιος Κουτρούλης (επιβλέπων)

 Καθηγητής Κωνσταντίνος Καλαϊτζάκης

Καθηγητής Γεώργιος Σταυρακάκης

 

Περίληψη

Η μοντελοποίηση της λειτουργίας των φωτοβολταϊκών στοιχείων είναι απαραίτητη για την προσομοίωση της λειτουργίας και την εκτίμηση της απόδοσης των φωτοβολταϊκών συστημάτων κατά τη διαδικασία σχεδιασμού τους, καθώς και για την ανάπτυξη τεχνικών ελέγχου και διάγνωσης βλαβών των φωτοβολταϊκών συστημάτων. Μέχρι σήμερα έχουν αναπτυχθεί διάφορα εναλλακτικά μοντέλα των φωτοβολταϊκών στοιχείων, τα οποία έχουν στόχο να περιγράψουν τη λειτουργία τους με όσο το δυνατόν μεγαλύτερη ακρίβεια κατά τις συνεχώς μεταβαλλόμενες συνθήκες έντασης της προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας και θερμοκρασίας περιβάλλοντος υπό τις οποίες λειτουργούν.

 

Σκοπός αυτής της διπλωματικής εργασίας ήταν η συγκριτική αξιολόγηση της ακρίβειας εναλλακτικών μοντέλων φωτοβολταϊκών στοιχείων. Αρχικά, τα μοντέλα αυτά υλοποιήθηκαν σε περιβάλλον Matlab και μελετήθηκε η συμπεριφορά τους για διάφορες συνθήκες προσπίπτουσας ηλιακής ακτινοβολίας και θερμοκρασίας περιβάλλοντος των φωτοβολταϊκών στοιχείων. Στη συνέχεια, μετρήθηκαν πειραματικά οι χαρακτηριστικές ρεύματος-τάσης δύο εμπορικά διαθέσιμων φωτοβολταϊκών πλαισίων με διαφορετικές τεχνολογίες κατασκευής. Με βάση τα πειραματικά αποτελέσματα που προέκυψαν, πραγματοποιήθηκε συγκριτική αξιολόγηση της ακρίβειας των θεωρητικών μοντέλων των φωτοβολταϊκών στοιχείων.

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012