Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

09
Ιαν

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας Τσαρούχα Αικατερίνη -Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: ΑΡΜΗΧ  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα09/01/2019 13:00 - 14:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ ΤΣΑΡΟΥΧΑ

 

Τίτλος: Αντιστίξεις και Συρραφές αστικών συστημάτων.
Πρόταση ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της Ιεράπετρας.

Title: Counterpoints and Sutures of urban systems.
Regeneration proposal of Ierapetra city waterfront.


Τετάρτη 09 Ιανουαρίου 2019, 13 μ.μ.
Σχεδιαστήριο 3ου έτους ΑΡΧΜΗΧ (Γ1.002), Πολυτεχνειούπολη

Εξεταστική Επιτροπή

 Αναπλ.καθ. Αλέξιος Τζομπανάκης (επιβλέπων)
 Αναπλ.καθ. Νικόλαος Σκουτέλης
 Επικ.καθ. Κλήμης Ασλανίδης


Περίληψη

Η πόλη της Ιεράπετρας τοποθετείται στο νότιο τμήμα της Κρήτης, σε κόλπο του Λιβυκού, ενώ κατέχει στρατηγική θέση στο μικρότερο άξονα βορρά – νότου της Κρήτης. Η πόλη αναπτύσσεται σταδιακά από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα με προσθήκες, επεκτάσεις και επεμβάσεις στον υφιστάμενο ιστό. Το σύνολο του παραλιακού της μετώπου είναι αποτέλεσμα των εν λόγω επεκτάσεων και αλληλοεπικαλύψεων των διαφορετικών ιστορικών περιόδων και συστημάτων.
Σήμερα, η Ιεράπετρα αποτελεί την πολυπληθέστερη πόλη του Νομού Λασιθίου και το μοναδικό οικονομικό και πολιτικό κέντρου του νοτίου τμήματος της Κρήτης, ενώ πρόκειται για δημοφιλή τουριστικό προορισμό κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, όπου φιλοξενείται πληθώρα πολιτιστικών εκδηλώσεων.
Λαμβάνοντας υπόψιν τα παραπάνω, αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εκπόνηση μιας πρότασης ανάπλασης του παραλιακού μετώπου της πόλης. Στόχο της πρότασης αποτελούν η καλύτερη άρθρωση των διαφορετικών συστημάτων και η παράλληλη ανάδειξη των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών τους. Επιχειρείται η ορθότερη σύνδεση των τμημάτων του δημοσίου χώρου κατά μήκους του μετώπου και η ενίσχυση των συνδέσεων του με τον υπολειπόμενο αστικό ιστό. Τέλος, επιδιώκεται η τόνωση του χαρακτήρα του θαλάσσιου μετώπου και η αναβάθμισή του, στοχεύοντας στην βελτίωση της εμπειρίας του επισκέπτη (κατοίκου/ τουρίστα), καθιστώντας το πόλο έλξης. 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012