Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

06
Μαρ

Παρουσίαση ερευνητικής εργασίας Τζώρτζη Φυλίας Πετρά Ροδιάς -Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: ΑΡΜΗΧ   Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΚ4 - Κτίριο Κ4
Ώρα06/03/2019 16:00 - 17:00

Περιγραφή:

Oνοματεπώνυμο: Πετρά Ροδία Τζώρτζη Φυλία


Τίτλος:Εκφράσεις Νεωτερικότητας στη Νεάπολη Λασιθίου.
Title; Expressions of modernity at Neapolis, Lasithi.

Τετάρτη 06 Μαρτίου 2019, 16:00 μ.μ.
Κτίριο Κ4, Πολυτεχνειούπολη

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπλ.καθ.  Αμαλία Κωτσάκη (επιβλέπουσα)
Αναπλ.καθ. Δημήτριος Τσακαλάκης
Επικ. Καθ. Δέσποινα Διμέλλη


Περίληψη

Η Νεάπολη Λασιθίου είναι ένα αστικό σύνολο στο οποίο παρατηρείται από τα μέσα του 19ου αιώνα και μετά, νεωτερική αντιμετώπιση τόσο στην αρχιτεκτονική όσο και στην πολεοδομική της ανάπτυξη. Το παραπάνω γεγονός  αποτελεί την ειδοποιό διαφορά της Νεάπολης από άλλες πόλεις της Κρήτης,  καθιστώντας την μια ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πόλη προς μελέτη.

Η νεωτερικότητα η οποία εντοπίζεται στα έργα της περιοχής οφείλεται στους εκάστοτε ηγέτες αλλά και στις κοινωνικοπολιτικές και οικονομικές συνθήκες μέσα στις οποίες εξελίχθηκε η πόλη. Εκφράσεις νεωτερικότητας στην Νεάπολη Λασιθίου εντοπίζονται κατά την περιόδο της Τουρκοκρατίας, του Μεσοπολέμου και μεταπολεμικά, περιόδοι για τις οποίες δεν έχουν γίνει συστηματικές μελέτες σε ότι αφορά στην αρχιτεκτονική και πολεοδομική της εξέλιξη.

Σκοπό της ερευνητικής εργασίας αποτελεί η διερεύνηση του νεωτερικού χαρακτήρα της Νεάπολης Λασιθίου, στο πεδίο της αρχιτεκτονικής και πόλης, βασιζόμενη σε πρωτογενές και δυσπρόσιτο ερευνητικό υλικό (αρχιτεκτονικά σχέδια, φωτογραφίες και έγγραφα) ως αποτέλεσμα εκτεταμένης αρχειακής έρευνας και έρευνας πεδίου.

 

 

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012