Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

03
Απρ

Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας Αντύπα Δήμητρας Τσικαλά Ά ννας - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα03/04/2019 18:00 - 19:00

Περιγραφή:


Ονοματεπώνυμο:Αντυπά Δήμητρα, Τσικαλά Άννα


Τίτλος:Φυσικές μεταγραφές σε αστικό περιβάλλον: Υβριδικό κτίριο Πολιτισμού στην Ηλιούπολη
Title:Α natural intervention in an urban environment: Cultural hybrid center in Ilioupolis

Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, 18.00 μ.μ.
Σχεδιαστήριο 1ου έτους

Εξεταστική Επιτροπή

Επίκ. Καθ.  Καραμανέα Παναγιώτα(επιβλέπουσα)
Επικ.Καθ. Βαζάκας Αλέξανδρος
Αναπλ.Καθ.Τσακαλάκης Δημήτριος

Περίληψη


Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η εκπόνηση μιας πρότασης για την δημιουργία ενός υβριδικού κτιρίου πολιτισμού στη περιοχή της Ηλιούπολης, τη διαμόρφωση της πλατείας Παλαιών Πατρών Γερμανού ως συνέχεια του πολιτιστικού κτιρίου και τη δημιουργία αστικών συνδέσεων για την καλύτερη οργάνωση και σύνδεση του αστικού και φυσικού χώρου της ευρύτερης περιοχής.

Σήμερα παρά τη μορφή της συνοικίας της Ηλιούπολης, με το σύστημα πλατειών και τη πληθώρα πράσινων χώρων να τη χαρακτηρίζουν, παρατηρείται έλλειψη σύνδεσης αυτών σε ένα οργανωμένο δίκτυο. Πιο έντονα η έλλειψη αυτή εντοπίζεται στη σύνδεση των δύο σημαντικότερων πράσινων χώρων, του ρέματος της Πικροδάφνης και του Δημοτικού άλσους Κιντή που βρίσκονται κοντά στην περιοχή μελέτης.


Βασική χειρονομία της πρότασης ήταν η δημιουργία ενός δημόσιου περάσματος στο οποίο μεταγράφονται φυσικά μορφολογικά στοιχεία ενός ρέματος έτσι ώστε να πραγματοποιηθεί μετάβαση από την πόλη στη γειτονιά και από τη γειτονιά στο ρέμα. Μέσα από την μελέτη του έργου, στόχος ήταν η αναγωγή του νέου κτιρίου σε τοπόσημο για την περιοχή, σε συνδετήριο κρίκο πόλης και φυσικού τοπίου και σε χώρο-πυκνωτή διαφόρων δραστηριοτήτων, που θα λειτουργούν όλο το χρόνο και θα απευθύνεται σε όλες τις ηλικιακές ομάδες των κατοίκων του Δήμου Ηλιούπολης.

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012