Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

03
Απρ

Παρουσίαση ερευνητικής εργασίας Γιαγκούλα Βασιλικής Γιόβα Ελένης-Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΚ4 - Κτίριο Κ4
Ώρα03/04/2019 13:00 - 14:00

Περιγραφή:


Ονοματεπώνυμο:Γιαγκούλα Βασιλική & Γιόβα Ελένη

Τίτλος:«Αποτυπώματα των παραδοσιακών κήπων στο σύγχρονο σχεδιασμό ανοιχτών χώρων: Το παράδειγμα της Κίνας και της Ιαπωνίας »

Title:Τhe imprints of traditional gardens in the modern designing of open spaces: Τhe example of China and Japan

Τετάρτη 3 Απριλίου 2019, 13:00 μ.μ.
Ισόγειο, Κ4

Εξεταστική Επιτροπή

Επίκ. Καθ.  Πανίτα Καραμανέα  (επιβλέπων)
Aναπλ.Καθ.  Σκουτέλης Νίκολαος
Επικ. Καθ.  Ασλανίδης Κλήμης

 

Περίληψη

Το ερευνητικό ενδιαφέρον της παρούσας εργασίας αποτελεί η μελέτη των Κινεζικών και Ιαπωνικών κήπων και τα αποτυπώματα αυτών στις σύγχρονες πρακτικές σχεδιασμού στην Κίνα και την Ιαπωνία. Η δομή της εργασίας περιλαμβάνει πέντε ενότητες. Συγκεκριμένα, στην πρώτη ενότητα γίνεται αναφορά των φιλοσοφικών ρευμάτων όπου καθιέρωσαν κάποιες βασικές αρχές της κινεζικής και ιαπωνικής σχεδίασης κήπων. Η δεύτερη ενότητα περιλαμβάνει μία αναδρομή των ιστορικών περιόδων της Κίνας και της Ιαπωνίας από τη δημιουργία του πρώτου κήπου μέχρι τον 19ο αιώνα. Στη τρίτη ενότητα, παραθέτονται οι βασικές αρχές, τα χαρακτηριστικά στοιχεία και οι συμβολισμοί όπου χρησιμοποιούνται στο σχεδιασμό των κήπων αντίστοιχα καταλήγοντας στις διαφορές και τις ομοιότητές τους. Στην τέταρτη ενότητα, πραγματοποιείται μια ανάλυση έξι παραδειγμάτων, τριών από Κίνα και άλλων τριών από Ιαπωνία με στόχο τον εντοπισμό σχεδιαστικών πρακτικών από τους παραδοσιακούς κήπους. Τα παραδείγματα είναι κατανεμημένα σε τρεις κατηγορίες με βάση την κλίμακα, έναν ιδιωτικό κήπο μίας κατοικίας, μία πλατεία και ένα δημόσιο πάρκο. Στο τέλος, γίνεται εξαγωγή γενικών συμπερασμάτων για όλα τα θέματα που έχουν αναλυθεί στην εργασία. Στο σύνολό της, η εργασία αποτελεί πεδίο προβληματισμού και έρευνας για τη σχέση του ανθρώπου με τη φύση και τη θρησκεία που εμφανίζεται έντονα στην Ανατολή και το πώς η φιλοσοφία των κινεζικών και ιαπωνικών κήπων ενσωματώνεται στις σύγχρονες πρακτικές σχεδιασμού στην Ανατολή.

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012