Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

04
Ιουλ

Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας Παλιούρα Νικολάου -Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα04/07/2019 09:00 - 11:24

Περιγραφή:

 

Ονοματεπώνυμο: Νικόλαος Παλιούρας


Τίτλος:Η ΙΣΧΥΣ ΚΑΙ Η ΑΔΥΝΑΜΙΑ ΤΗΣ ΑΡΧΙΤΕΚΤΟΝΙΚΗΣ ΣΤΟ ΕΡΓΟ ΤΟΥ REM KOOLHAAS
Title:POWER AND POWERLESSNESS OF ARCHITECTURE IN THE WORK OF REM KOOLHAAS

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2019, 9.00 π.μ.
Σχεδιαστήριο 2ου έτους

Εξεταστική Επιτροπή

Επίκ. Καθ: Σωκράτης Γιαννούδης (επιβλέπων)
Επίκ. Καθ. Αλέξανδρος Βαζάκας
Αναπλ. Καθ. Παναγιώτης Παρθένιος


Περίληψη

Στην παρούσα εργασία, θα επιχειρήσουμε να ανιχνεύσουμε και να αναπτύξουμε  ένα επαναλαμβανόμενο μοτίβο που εμφανίζεται στον λόγο και τα κτίρια του Rem Koolhaas. Ειδικότερα, θα εξετάσουμε τη σκέψη του Rem Koolhaas υπό το δίπολο της ισχύος της αποφάσης που επιβάλλεται από τον αρχιτεκτόνα και της αδυναμίας υλοποίησης των αποφάσεων αυτών. Το δίπολο αυτό εμφανίζεται ως μοτιβό ακομά και σε project του που με μια πρώτη ματιά δεν φαίνεται να έχουν κάτι κοινό μεταξύ τους.
Το ερευνητικό ενδιαφέρον της εργασίας έγκειται στην εστίαση και περεταίρω ανάπτυξη σε μία από τις ουκ ολίγες θεωρίες για το έργο του Rem Koolhaas, που αντί να εστιάσει στα μορφολογικά, βιογραφικά ή κοινωνιογραφικά χαρακτηριστικά του, εστιάζει στον ιδεολογικό χαρακτήρα του έργου του και αφορμάται από το ‘’αρχέγονο’’ για τον Koolhaas χαρακτήρα της αρχιτεκτονικής, δηλαδή την αρχιτεκτονική ως η  υλοποίηση της απόφασης.
Η εργασία θα κινηθεί σε δύο μεγάλες ενότητες.
Στην πρώτη ενότητα παρουσιάζεται το μάθημα που πήρε ο Koolhaas από το μοντέρνο κίνημα – δηλαδή την ισχύ της αρχιτεκτονικής και τον αντίκτυπο της αρχιτεκτονικής απόφασης. Διακρίνεται δηλαδή μια πρώτη φάση του έργου του Koolhaas που έχοντας ως αφορμή το μοντέρνο κίνημα, παρουσιάζει μια δογματική λύση που προτάσει την ισχύ της  αρχιτεκτονικής ως τη λύση στο παραπάνω ερώτημα -  ανταγωνίζεται το μητροπολιτικό χάος μέσω της χρήσης ενός ορίου που ορίζει την τάξη και την αταξία, το ουσιώδες από το ανούσιο - το συνειδητά αιχμάλωτο αλλά ελεύθερο.
Στην δεύτερη ενότητα παρουσιάζεται το αποτέλεσμα του παραπάνω συλλόγισμού δηλαδή την αποτυχία της αρχιτεκτονικής στον σύγχρονο κόσμο να εκπληρώσει τις ουτοπίες που είχε υποσχεθεί επαναπροσδιορίζοντας αναπόφευκτα την ταυτότητα της. Στην ήττα αυτή ο Koolhaas προτάσει την αποδοχή της αδυναμίας της αρχιτεκτονικής ως τη δύναμη της και τη αποδοχή αντί του ανταγωνισμού του μητροπολιτικού χάους και των απρόβλεπτων καταστάσεων που αυτό συνεπάγεται τόσο στην κλίμακα της πόλης όσο και στην κλίμακα των κτιρίων  - το συνειδητά αιχμάλωτο αλλά ελεύθερο.

 

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012