Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

03
Ιουλ

Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας Γαραντζιώτη Χάϊδως - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΚ4 - Κτίριο Κ4
Ώρα03/07/2019 19:00 - 18:00

Περιγραφή:

 

Ονοματεπώνυμο:ΓΑΡΑΝΤΖΙΩΤΗ ΧΑΙΔΩ

Τίτλος: Το παλίμψηστο ενός κενού
Σκέψεις με αφορμή ένα κενό στο ενετικό λιμάνι Χανίων
/
Title:The Palimpsest of an empty space
Thoughts on an empty space at the Venetian harbor of Chania


Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019, 17.00 π.μ.
Αίθουσα Κ4

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπλ. Καθ:Αμαλία Κωτσάκη (επιβλέπoυσα)
Επίκ. Καθ: Αλέξανδρος Βαζάκας 
Επίκ. Καθ: Κλήμης Ασλανίδης

 

Περίληψη

Σκοπός της ερευνητικής εργασίας είναι η διερεύνηση της ανθεκτικότητας του αστικού κενού σε ένα κομβικό σημείο του Ενετικού λιμανιού.

Αντικείμενο της εργασίας αποτελεί ο κενός χώρος που περιβάλλει το Τέμενος Κιουτσούκ Χασάν ( Γιαλι Tζαμισι), και η προσπάθεια ανάγνωσης του σε συσχετισμό με την ιστορία της περιοχής από την ενετοκρατία έως σήμερα.

Η πλήρωση του και η εξέλιξη της μορφής του χρονικά συνθέτει και τον ιστορικό χάρτη της πόλης των Χανίων, καθώς είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τις εκάστοτε ιστορικές και κοινωνικές συνθήκες.

Η ερμηνεία που θα επιχειρηθεί βασίζεται στην ανάλυση και την μελέτη του αστικού κενού στο Ενετικό λιμάνι, δίπλα από το Γιαλί Τζαμισι, παράλληλα με την ιστορική εξέλιξη του χώρου, τους αστικούς συντελεστές και τα όρια του χώρου, ορατά και μη.

Για το λόγο αυτό θα μελετηθεί ανά χρονική περίοδο, σε συνάρτηση με την εκάστοτε εξουσία-κατακτητή.

Τέλος έπειτα από αρχειακή έρευνα θα επιχειρηθεί εξαγωγή συμπερασμάτων για το αν παράγοντες όπως η συλλογική μνήμη και το διαφορετικό αποτύπωμα του χρόνου σε ιστορική και μοντέρνα αρχιτεκτονική, μόρφωσαν το κενό όπως συναντάται στο παρόν, έπειτα από την κατεδάφιση του τουριστικού περίπτερου , έργο του Πατρόκλου Καραντινού (1965) το οποίο αποτελούσε επέκταση του τεμένους.

 

 

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012