Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

03
Ιουλ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας Μπρούντζου Ιάσονα - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα03/07/2019 13:00 - 14:00

Περιγραφή:

 

Ονοματεπώνυμο:ΜΠΡΟΥΝΤΖΟΣ ΙΑΣΟΝΑΣ

Τίτλος:ΚΑΠΝΟΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ Γ.Α. ΚΕΡΑΝΗΣ: Ενεργοποίηση του κτιρίου και της συνοικίας
Title:TOBACCO INDUSTRY KERANIS: THE REACTIVATION OF THE BUILDING AND THE SURROUNDING AREA

Τετάρτη 3 Ιουλίου 2019  13.00μ.μ.


Εξεταστική Επιτροπή

Αναπλ.Καθ: Σκουτέλης Νικόλαος
Επικ.καθ: Ασλανίδης Κλήμης
Αναπλ.καθ: Τζομπανάκης Αλέξιος


Περίληψη

Στην απόληξη της λεωφόρου Αθηνών-Πειραιώς, βρίσκεται ένα ανενεργό ιστορικό κέλυφος, το οποίο συνεχίζει να ερειπώνεται για 14 χρόνια. Ενα τοπόσημο, στην κατοχή της εθνικής τράπεζας, μετά τη χρεωκοπία της επιχείρησης που στέγαζε. 'Εκτοτε έχει αποτύχει να πωληθεί σε δεκάδες πληστειριασμούς, ενώ οι εργαζόμενοι περιμένουν ακόμα τις αποζημιώσεις τους.
  Πρόκειται για την καπνοβιομηχανία ''Γ.Α. Κεράνης'', η οποία λειτούργησε 80 χρόνια. Κάποιος, ερχόμενος από την Αθήνα, θα καταλάβει οτι έφτασε στον Πειραιά, στη θέα της παλιάς βιομηχανίας, καθώς ο όγκος του μονοπωλεί ένα οικοδομικό τετράγωνο έκτασης 5 στρεμμάτων, ενώ ξεπερνάει τα 30 μέτρα σε ύψος.
  Η θέση του στον πολεοδομικό ιστό είναι κομβικής σημασίας. Βρίσκεται βόρεια από ένα απροσπέλαστο όριο, άυτο της Πειραιώς. Σε συνδυασμό με την λεωφόρο Μικράς Ασίας και τον σιδηρόδρομο που χαράσσεται ανάμεσα στους δυο, υπερτοπικής σημασίας, δρόμους, υψώνει ένα νοητό τείχος ενδιάμεσα του κέντρου του Πειραιά και της περιοχής των Καμινιών, της συνοικίας του Κεράνη.
  Η πρόταση έχει σκοπό, εκτός της αστικής συρραφής, το κτίριο να λειτουργήσει ως κοινωνικός πυκνωτής, συγκροτώντας σε ενιαίο σύνολο τα σκόρπια μηχανουργεία και βιοτεχνίες, που υπάρχουν στα πέριξ του Κεράνη, εντάσσοντας τα σε ένα στεγασμένο βιοτεχνικό πάρκο, που θα λειτουργήσει στους χαμηλότερους ορόφους του κτιρίου. Ανεβαίνοντας θα απαντηθούν χρήσεις γειτονιάς, ενώ τα τελευταία επίπεδα του ιστορικού κελύφους σχεδιάζεται να κατοικηθούν από οικογένειες όλων των οικονομικών διαστρωματώσεων, συλλογικά.

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012