Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

05
Νοε

Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Διατριβής - Βακιντή Μαρία-Σχολή ΜΗΠΕΡ
Κατηγορία: Παρουσίαση Μεταπτυχιακής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΚ2 - Κτίριο ΧΗΜΗΠΕΡ, Κ2.Α.11
Ώρα05/11/2019 12:00 - 14:00

Περιγραφή:

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών «ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗ ΜΗΧΑΝΙΚΗ»

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗΣ ΜΕΤΑΠΤΥΧΙΑΚΗΣ ΔΙΑΤΡΙΒΗΣ

Όνοματεπώνυμο Μεταπτυχιακού Φοιτητή: Μαρία Βακιντή

Α.Μ.: 2016057420

Ημερομηνία Παρουσίασης: 05/11/2019

Ώρα:12:00-14:00

Αίθουσα: Κ2Α11

Θέμα ΔΜΣ « Μικροεκχύλιση στερεάς φάσης υπερκείμενου χώρου υπό συνθήκες κενού για τον προσδιορισμό αλογοανισόλων σε δείγματα κρασιού».

Title MSc « Determination of haloanisoles in wine using vacuum-assisted headspace solid-phase microextraction».

Επιβλέπων: Ελευθερία Ψυλλάκη

Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:

1.Ελευθερία Ψυλλάκη

2.Ευάγγελος Διαμαντόπουλος

3.Νικόλαος Καλογεράκης.

Περίληψη:

Τα τελευταία χρόνια έχει παρατηρηθεί αύξηση της κατανάλωσης οίνων υψηλής ποιότητας και οι απαιτήσεις των καταναλωτών συνεχώς αυξάνονται. Συνεπώς οι οινολόγοι οφείλουν να εξαλείψουν κάθε ελάττωμα που μπορεί να προκύψει τόσο κατά την παραγωγή του οίνου όσο και να αποτρέψει πιθανά ελαττώματα που μπορεί να δημιουργηθούν κατά την αποθήκευση του. Το φέλλωμα ή cork taint μπορεί να εμφανιστεί μετά την εμφιάλωση του οίνου ή κατά την παραμονή του σε βαρέλια για παλαίωση και δημιουργεί οσμή μούχλας. Η προέλευση του είναι από απολυμαντικά μέσα κατά την επεξεργασία των φελλών. Έχει παρατηρηθεί και σε άλλα είδη τροφίμων που είχαν ως μέσα συσκευασίας υλικά κατασκευασμένα από ξύλο. Οι αλογονοανιζόλες έχουν ταυτοποιηθεί ως οι κυρίως υπεύθυνες για την οσμή αυτή και ο άνθρωπος έχει την ικανότητα να το ανιχνεύει σε ιδιαίτερα χαμηλές συγκεντρώσεις. Στο πλαίσιο της εργασίας αυτής επιλέχθηκε η μέθοδος της μικροεκχύλισης στερεάς φάσης για την ποιοτική και ποσοτική μέτρηση των ενώσεων. Ειδικότερα αναπτύχθηκε και βελτιστοποιήθηκε η μικροεκχύλιση στερεάς φάσης υπερκείμενου χώρου σε ατμοσφαιρική πίεση (HS – SPME) και υπό κενό (Vac – HS – SPME) με μήτρα συνθετικό κρασί. Παρά τις δυσκολίες που αντιμετωπίστηκαν εξαιτίας της πολυπλοκότητας της μήτρας τα αποτελέσματα και για τις δύο μεθόδους ήταν ιδιαίτερα ικανοποιητικά με την μέθοδο υπό κενό να υπερέχει τόσο εξαιτίας των χαμηλών ορίων της όσο και εξαιτίας των ήπιων συνθηκών που απαιτούνταν. Εξετάστηκαν και εμπορικά διαθέσιμοι οίνοι για την επιβεβαίωση των μεθόδων.

Abstract:

In the past years there has been an increase of consumption of high quality wines and the demands of the consumers are constantly increasing. Therefore, oenologists have to remove any defects that may appear during the production of the wine as well as to prevent any possible defects that may appear during its storage. Cork taint may appear after the bottling of the wine or during its stay in barrels for aging, it results in musty odour and is caused by the disinfectants used during the processing of the corks. Additionally, it has also been observed in other food types that were packaged with wood-made materials. Haloanisoles have been identified as the primary responsible compounds for that smell and human beings are able to detect them in very low concentrations. Regarding the present thesis, the method of solid phase microextraction has been selected for the quality and quantity calculations of the compounds.  In particular the methods of headspace solid phase microextraction under air pressure (HS–SPME) and under vacuum conditions (Vac–HS–SPME) with a matrix of synthetic wine were developed and optimized. Despite the difficulties caused by the complexity of the matrix, the results regarding both of the methods were exceptionally satisfying, with the under vacuum conditions method coming out on top because of its low detection limits as well as the mild conditions it required. Commercially available wines were also examined in order to confirm the above techniques.

 

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012