Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

26
Νοε

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κ. Μπούμπουρη-Μαρκαντωνάτου Αλέξανδρου , Σχολή ΜΗΧΟΠ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   ΜΗΧΟΠ  
ΤοποθεσίαΜ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108, Αίθουσα συνεδριάσεων ΜΗΧΟΠ
Ώρα26/11/2019 13:00 - 14:00

Περιγραφή:


Τίτλος: Χαρακτηρισμός τεφρών στερεών βιομηχανικών αποβλήτων - Επιπτώσεις στη λειτουργία των κλιβάνων καύσης/περιβαλλοντικές επιπτώσεις

Συμβουλευτική Επιτροπή:
Καθηγήτρια Βάμβουκα Δέσποινα (Επιβλέπουσα)
Αν. Καθηγητής Αλεβίζος Γεώργιος
Επ. Καθηγήτρια Πεντάρη Δέσποινα

Περίληψη:
Τα αστικά και βιομηχανικά απόβλητα δύναται να παίξουν σημαντικό ρόλο στην παραγωγή ενέργειας, αντικαθιστώντας ένα μεγάλο μέρος των συμβατικών καυσίμων. Η καύση αυτών των αποβλήτων ενδέχεται να προκαλέσει λειτουργικά προβλήματα στους κλιβάνους και περιβαλλοντικά προβλήματα, λόγω των ανόργανων συστατικών τους.
Στην παρούσα εργασία εξετάστηκε η τάση επικαθίσεων/επισκωριώσεων των τεφρών από αστικά και βιομηχανικά απόβλητα. Για να επιτευχθεί αυτό χρησιμοποιήθηκε ένας συνδυασμός αναλυτικών μεθόδων, όπως η περιθλασιμετρία ακτινών Χ, η φασματογραφία μάζας επαγωγικά συζευγμένου πλάσματος και η φασματοσκοπία ατομικής απορρόφησης. Επιπλέον, εξετάστηκαν μέθοδοι περιορισμού του φαινομένου των επικαθίσεων/επισκωριώσεων στους κλιβάνους καύσης, όπως η εκχύλιση των καυσίμων με νερό και η μίξη τους με υπολείμματα φυτικής προέλευσης.
Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το σύνολο των καυσίμων ήταν πλούσιο σε ασβέστιο, φώσφορο, πυρίτιο και μαγνήσιο, αλλά και σε ιχνοστοιχεία χαλκού και ψευδαργύρου. Από την μίξη των καυσίμων, προέκυψαν μίγματα με τάση επικαθίσεων/επισκωριώσεων ανάμεσα σε αυτή των συστατικών τους. Αυξημένες αναμένονται οι επικαθίσεις από την καύση των αστικών στερεών απορριμμάτων, των κρεατάλευρων και των στέμφυλων. Η εκχύλιση των δειγμάτων έπαιξε σημαντικό ρόλο στη μείωση προβληματικών στοιχείων όπως το κάλιο, το νάτριο, ο φώσφορος, το θείο και το χλώριο, με αποτέλεσμα να μειωθεί σημαντικά η τάση επικαθίσεων/επισκωριώσεων των εκχυλισμένων δειγμάτων.

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012