04
Δεκ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας Πεντάρη Ευαγγελίας - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα04/12/2019 12:00 - 13:00

Περιγραφή:

 

Ονoματεπώνυμο: ΠΕΝΤΑΡΗ ΕΥΑΓΓΕΛΙΑ


Τίτλος :Αναλημματικά τοιχία «μνήμης»
Αποκατάσταση και επανάχρηση της Ενετικής βίλας στο χωριό Ροδωπού
Title: Retaining “memory” walls.
Restoration and adaptive reuse of Venetian Villa at Rodopou Village.

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, 12.00 μ.μ.
Σχεδιαστήριο 1ου έτους

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπλ. Καθ.: Τζομπανάκης Αλέξιος  (επιβλέπων)
Επικ.καθ.: Ασλανίδης Κλήμης 
Αναπλ. Καθ.: Τσάρας Γιάννης


Περίληψη


Η παρούσα διπλωματική εργασία ταλαντεύεται ανάμεσα σε ανάγκες του παρόντος μέσα από «μνήμες» του παρελθόντος. Πραγματεύεται αφενός τη νέα χρήση που δίδεται στη βίλα, ως ένα δημόσιο Κέντρο Πληροφόρησης και αφενός την αποκατάσταση τόσο αυτής, όσο και του χαρακτήρα του τοπίου της Κρητικής υπαίθρου. Πρόκειται για ενετική βίλα, 16ου αιώνα που βρίσκεται στο χωριό Ροδωπού. Θέτοντας λοιπόν ως στόχο τη διάσωση, την ανθεκτικότητα και την ανάδειξη της μνήμης της, προτείνω ένα τρόπο ιστορικής αποκατάστασης του κτιρίου, κατόπιν ενδελεχούς μελέτης των ιστορικών οικοδομικών φάσεων της και της μορφολογικής της εξέλιξης. Γίνεται ένα πέρασμα από το παλιό στο νέο μέσα από μια σχεδιαστική δομή που αποτελείται τόσο από αυτή του Κέντρου Πληροφόρησης όσο και από τα νέα εργαστήρια που προστίθενται που απευθύνονται σε ασχολίες των ενετών, με σκοπό την αναβίωση αυτών των χρόνων. Εξαιτίας του ενδιαφέροντος που παρουσιάζουν οι υψομετρικές της βίλας και του αύλιου χώρου αυτής καθώς έχουν μια αμφιθεατρική μορφή, ο βασικός σχεδιαστικός στόχος αποσκοπεί στο γεγονός ότι η νέα επέμβαση οφείλει να σέβεται τόσο την παλιά κατάσταση και να εντάσσεται αρμονικά σε αυτήν όσο και στο περιβάλλον που συνδιαλέγεται. Τέσσερα πέτρινα τοιχία, κάθετα και γραμμικά, εκ των οποίων τα δύο είναι αναλημματικά θα ορίσουν το κτιριακό κέλυφος, θα θέσουν τα όρια του μέσα με του έξω και θα ιεραρχήσουν τις κινήσεις του πιθανού επισκέπτη. Η πιθανή πορεία αυτού δεν περιορίζεται μόνο στη βίλα και τον αύλιο χώρο αυτής αλλά ενισχύεται από την ύπαρξη της πλατείας, μιας σκληρής επιφάνειας που βρίσκεται απέναντι από τη βίλα, με σκοπό να παραλάβει δυναμικά τον επισκέπτη και να τον ωθήσει προς αυτή. Απώτερος σκοπός λοιπόν, είναι μέσω των σχεδιαστικών αποφάσεων που έχουν παρθεί και τη δημιουργία ενός δημόσιου Κέντρου, να αποτελέσει ένα πόλο έλξης ως σύστημα κινήσεων, πορειών και ενημέρωσης τόσο για τους ντόπιους του χωριού όσο και για τους επισκέπτες ή τουρίστες που επιθυμούν να βιώσουν την εμπειρία.

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012