Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

04
Δεκ

Παρουσίαση Διπλωματικής εργασίας Παπαγιάννη Ευαγγελίας-Μιχελάκη Μαρίας - Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΓ1 - Σχεδιαστήρια ΑΡΜΗΧ και Εργαστήρια
Ώρα04/12/2019 11:00 - 12:00

Περιγραφή:

 

Ονοματεπώνυμο: Mιχελάκη Μαρία, Παπαγιάννη Ευαγγελία


Τίτλος: Δημόσια προσωρινή κατοίκηση: αυτόνομη γειτονιά φοιτητικών κατοικιών στη  Χαλέπα.

Title: emporary public housing: autonomous student housing neighborhood in Chalepa.

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, 11.00 πμ
Σχεδιαστήριο 1ου έτους
Εξεταστική Επιτροπή

Επίκ. Καθ.: Αλέξανδρος Βαζάκας (επιβλέπων)
Αναπλ.καθ.:ΑλέξιοςΤζομπανάκης 
Αναπλ. καθ.:ΔημήτριοςΤσακαλάκης


Περίληψη

Με αφετηρία το στεγαστικό πρόβλημα που έχει προκύψει τα τελευταία χρόνια στην πόλη των Χανίων, λόγω της ραγδαίας μετατροπής των κατοικιών σε καταλύματα βραχυπρόθεσμης ενοικίασης, και συγκεκριμένα στις δυσκολίες που δημιουργεί αυτό το φαινόμενο στη στέγαση των φοιτητών, ξεκινήσαμε το σχεδιασμό ενός συγκροτήματος φοιτητικών κατοικιών, δημοτικής διαχείρισης με χαμηλό κόστος ενοικίασης. Η περιοχή μελέτης που επιλέχθηκε βρίσκεται στη Χαλέπα, με στόχο να εξυπηρετήσει φοιτητές τόσο του Πολυτεχνείου όσο και του ΤΕΙ. Στη συνέχεια, το θέμα εξελίχθηκε στο σχεδιασμό μιας εν δυνάμει αυτόνομης γειτονιάς η οποία περιλαμβάνει χρήσεις που καλύπτουν τις ανάγκες των φοιτητών (λέσχη, βιβλιοθήκη, κοινόχρηστοι χώροι), διαμορφωμένους δημόσιους χώρους (πάρκο, πλατείες) και μεικτές χρήσεις (εστίαση, εμπόριο, αναψυχή).
Η βασική έμπνευση του έργου είναι η συνάντηση του συλλογικού με το ατομικό. Ο σχεδιασμός ενθαρρύνει την κοινωνική επαφή χωρίς να ακυρώνει τη σημασία της ιδιωτικότητας. Έτσι προκύπτει μια εναλλαγή μεταξύ δημόσιου, ημιδημόσιου και ιδιωτικού, μια σχέση που αναπτύσσεται σε διαφορετικά επίπεδα, με στόχο τη δημιουργία μιας εξωστρεφούς κοινότητας.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012