04
Δεκ

Παρουσίαση Ερευνητικής εργασίας Δρίβα-Παπαστεφανάκη Αικατερίνης -Αλκηστις- Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΚ4 - Κτίριο Κ4
Ώρα04/12/2019 17:00 - 18:00

Περιγραφή:

 

Ονοματεπώνυμο: ΑΙΚΑΤΕΡΙΝΗ-ΑΛΚΗΣΤΗ ΔΡΙΒΑ-ΠΑΠΑΣΤΕΦΑΝΑΚΗ


Τίτλος: ΜΙΑ ΕΜΦΥΛΗ ΟΠΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΟΛΗ: η καθημερινότητα των γυναικών στην Κυψέλη
Title:A gender perspective of the city.  Women's everyday life in Kypseli.

Τετάρτη 4 Δεκεμβρίου 2019, 1700. μ.μ.
Κ4 ισόγειο

Εξεταστική Επιτροπή

Αναπλ. καθ.:Αμαλία Κωτσάκη (επιβλέπουσα)
Επικ.καθ.:Δήμητρα Χατζησάββα
Επικ.καθ.:Μαρία Μανδαλάκη


Περίληψη
Η πόλη είναι ένας τόπος έκφρασης και συγκρότησης διαφορετικών ταυτοτήτων. Την ίδια στιγμή όμως, έχει διάφορους τρόπους να απωθεί τις έμφυλες ταυτότητες που αποκλίνουν από τα κυρίαρχα κοινωνικά πρότυπα. Αυτό το φαινόμενο αφορά γυναίκες, μετανάστριες, ανύπαντρες μητέρες, άνεργες και άλλες καταπιεζόμενες ή κοινωνικά υποδεέστερες ομάδες. Στόχος της εργασίας είναι μια διαφορετική οπτική για την πόλη, αυτή των γυναικών. Η έρευνα εστιάζει στην καθημερινή τους ζωή στην Κυψέλη και συγκεκριμένα στην ευρύτερη περιοχή της πλατείας Αγίου Γεωργίου. Οι διαφορετικές πρακτικές και δραστηριότητές τους, οι οποίες διαπλέκονται στον αστικό ιστό, υποδεικνύουν διαφορετικούς τρόπους χρήσης και πρόσληψης του δημοσίου χώρου. Εφ’ όσον η χρήση και πρόσληψη αυτή του δημοσίου χώρου εξαρτάται από χαρακτηριστικά που αφορούν την κοινωνική θέση, την εθνικότητα, την απασχόληση, την ηλικία κ.ο.κ. , ένα απαραίτητο μεθοδολογικό εργαλείο αποτέλεσαν οι συνεντεύξεις με μερικές κατοίκους της περιοχής.
Η εργασία συγκροτείται σε τρία μέρη: Το πρώτο περιλαμβάνει την εισαγωγή, τη μέθοδο και το θεωρητικό πλαίσιο στο οποίο βασίστηκε, δηλαδή θεωρίες για τη σχέση του φύλου και του χώρου. Το δεύτερο μέρος χωρίζεται σε δύο κεφάλαια εκ των οποίων το ένα εστιάζει στην περιοχή της Κυψέλης και το άλλο περιλαμβάνει την ανάλυση των συνεντεύξεων και την χωρική τους αποτύπωση. Το τρίτο μέρος περιλαμβάνει τα συμπεράσματα και τους  προβληματισμούς που προέκυψαν από την έρευνα.
Με ποίους τρόπους μια γυναίκα προσλαμβάνει και χρησιμοποιεί το δημόσιο χώρο της πόλης; Τι σημαίνει η καθημερινή ζωή; Και πως οι καθημερινές διαδικασίες οδηγούν σε διαφορετική πρόσληψη και χρήση του δημοσίου χώρου; Ποιοι είναι οι μηχανισμοί περιορισμού/αποκλεισμού των γυναικών από τον αστικό χώρο; Τι  στερεότυπα αντιμετωπίζει μια γυναίκα στη γειτονιά;

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012