Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

10
Φεβ

Παρουσίαση διπλωματικής εργασίας κ. Μουρουζίδου Παρθένα, Σχολή ΜΠΔ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   ΜΠΔ  
ΤοποθεσίαΔ5 - Κτίριο ΜΠΔ, Δ5.003
Ώρα10/02/2020 12:00 - 12:30

Περιγραφή:

ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

ΣΧΟΛΗ ΜΗΧΑΝΙΚΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ

 

Ονοματεπώνυμο:    ΜΟΥΡΟΥΖΙΔΟΥ ΠΑΡΘΕΝΑ

Αριθμός Μητρώου:              2013010071

 

Θέμα

Τίτλος στα Ελληνικά:            Εκτίμηση τρωτότητας σε βιομηχανία τροφίμων

 

Επιτροπή:

Επιβλέπων:     ΓΡΗΓΟΡΟΥΔΗΣ ΕΥΑΓΓΕΛΟΣ

Πρώτο Μέλος:              ΔΟΥΜΠΟΣ ΜΙΧΑΗΛ

Δεύτερο Μέλος:          ΤΣΑΦΑΡΑΚΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΣ

      •  

Περίληψη της εργασίας στα Ελληνικά: Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως στόχο την ανάλυση της απάτης τροφίμων και την αξιολόγηση της ευπάθειας, καθώς επίσης και την εφαρμογή προτύπων ασφάλειας. Βασικός στόχος είναι η δημιουργία ενός Συστήματος Διαχείρισης για την καταπολέμηση της απάτης τροφίμων και την αξιολόγηση της ευπάθειας, καθώς επίσης και της προστασία των βιομηχανιών τροφίμων από κακοπροαίρετες ενέργειες. Η απάτη των τροφίμων αποτελεί πλέον ένα σημαντικό κεφάλαιο στα αναβαθμισμένα συστήματα ποιότητας και ασφάλειας τροφίμων, καθώς απαιτείται από τα περισσότερα πρότυπα στον τομέα των τροφίμων.


Αρχικά, παρουσιάζονται οι έννοιες της απάτης των τροφίμων (food fraud), της άμυνας των τροφίμων (food defense) και της ασφάλειας των τροφίμων (food safety), καθώς και η συσχέτισή τους με την επιβάρυνση της υγείας του καταναλωτή. Παράλληλα, αναλύεται η τρωτότητα και η ευπάθεια των τροφίμων καθώς επίσης και η αξιολόγηση των κινδύνων για την ασφάλεια, την άμυνα και την απάτη σε τρόφιμα. Εξετάζονται, επίσης, και τα διαφορετικά κριτήρια προκειμένου να προσδιοριστεί ο βαθμός επικινδυνότητας για κάθε κριτήριο και τα μέτρα που πρέπει να εφαρμοστούν για τον μετριασμό αυτού του κινδύνου.


Στη συνέχεια αναλύεται το HACCP (Hazard Analysis and Critical Control Point), το οποίο αποτελεί μία συστηματική προσέγγιση με βάση τις αρχές του Κώδικας Τροφίμων και έχει στόχο τον προσδιορισμό των Κρίσιμων Σημείων για την πρόληψη, περιορισμό ή εξάλειψη όλων των πιθανών φυσικών, χημικών και βιολογικών κινδύνων που δύναται να εμφανιστούν σε ένα τρόφιμο κατά την παραγωγική του διαδικασία. Επίσης αναλύονται τα πρότυπα τα οποία είναι αποδεκτά από τον οργανισμό GFSI όπως είναι το BRC, IFS, FSSC 22000 Food Products.    


Τέλος διενεργείται η εφαρμογή του συστήματος διασφάλισης και αξιολόγησης της ευπάθειας των τροφίμων και η ενσωμάτωση του σε μια βιομηχανία τροφίμων. Η εργασία ολοκληρώνεται με την εξαγωγή συμπερασμάτων και παρουσίαση της μεθοδολογίας του συστήματος που κατασκευάστηκε για την αξιολόγηση των απειλών και της τρωτότητας με τη χρήση του MS Excel και του λογισμικού Πολυκριτήρια ανάλυσης UTADIS.

 

​​​​​​​Ημερομηνία Εξέτασης

Ημέρα/Μήνας/Έτος:             10/02/2020

Ώρα:                       12:00

 

​​​​​​​Χώρος Εξέτασης

Αίθουσα:                  Δ5.008, Εργαστήριο Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Συστημάτων Υποστήριξης Αποφάσεων

Κτίριο:     Δ5- Κτίριο ΜΠΔ

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012