Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

06
Μαϊ

Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας κας Παπαχατζάκη Ελευθερίας -Σχολή ΑΡΜΗΧ
Κατηγορία: ΑΡΜΗΧ   Παρουσίαση Ερευνητικής Εργασίας  
ΤοποθεσίαΗ παρουσίαση θα γίνει με τηλεδιάσκεψη
Ώρα06/05/2020 12:00 - 13:00

Περιγραφή:

Ονοματεπώνυμο: Ελευθερία Παπαχατζάκη

Τίτλος: Αποδόσεις του χώρου στον Ερωτόκριτο του Βιτσέντζου Κορνάρου
Aναγεννησιακά οράματα και εκφράσεις

Title: Spatial issues in Erotokritos of Vitzenzos Kornaros
Renaissance visions and expressions

Εξεταστική Επιτροπή

    Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Αμαλία Κωτσάκη (επιβλέπουσα)
    Καθηγητής Νικόλαος Σκουτέλης
    Αναπληρωτής Καθηγητής Αθανάσιος Μουτσόπουλος


Περίληψη

Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η διερεύνηση του τρόπου με τον οποίο αποδίδεται ο χώρος στον Ερωτόκριτο του Βιτζέντζου Κορνάρου ως έκφραση των αναγεννησιακών οραμάτων του ποιητή. Αντικείμενο μελέτης αποτελούν οι στίχοι του έργου καθώς και τρεις σκηνογραφικές αποδόσεις του, (διασκευή του Θ. Συναδινού 1929, του Σ. Ευαγγελάτου 1975 και του Δ. Μαραμή 2016/17). Η  πλοκή του ποιήματος, βασισμένη  σε αναχρονισμούς του ποιητή, όσον αφορά την ιστορική και χωρική τοποθέτηση τον οδηγεί στην επιλογή  στοιχείων από διαφορετικές ιστορικές περιόδους και περιοχές όπως η Αρχαία Αθήνα, οι βενετικές κτήσεις την περίοδο της Ενετοκρατίας (Έγριπος, Μεθώνη, Κορώνη,  Αξιά, Κρήτη  μεταξύ άλλων) ενώ συναντάμε και την Κωνσταντινούπολη την περίοδο του Βυζαντίου.
     Στην εργασία επιχειρείται η ανάλυση  της συμβολικής έκφρασης και της «χωρικής» απόδοσης των περιοχών αυτών δίνοντας  έμφαση στην αρχαία Αθήνα ως μείζονος σημασίας αναφορά του αναγεννησιακού οράματος του ποιητή. Ο Κορνάρος συντονίζεται στη δημιουργική λογική του πολιτισμικού περιβάλλοντος της Ενετοκρατούμενης Κρήτης μεταξύ 16ο-17ο αιώνα. Ιδιαίτερο είναι το ενδιαφέρον του ποιητή για την Κρήτη, μια  έκκεντρη περιοχή της Ευρώπης, με αναφορές σε  στοιχεία της μινωϊκής περιόδου και της αποικιοκρατικής αυτοκρατορίας της Βενετίας στο νησί. Ο μύθος του  Ερωτόκριτου «γεννημένος» την περίοδο της «Κρητικής Αναγέννησης», με τον συμβολικό και αλληγορικό του χαρακτήρα αποτελεί διδακτικό και μυητικό στοιχείο για την πόλη και την αρχιτεκτονική.

Λέξεις-κλειδιά: Aρχαία Αθήνα, Βιτσέντζος Κορνάρος, Ιταλική Αναγέννηση, Κρήτη, νεοπλατωνικά ιδεώδη, όραμα

 

 

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012