Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

15
Ιαν

Διάλεξη Prof. Mario Piana, IUAV, Βενετία
Κατηγορία: Ομιλία/Διάλεξη  
ΤοποθεσίαΜε τηλεδιάσκεψη
Ώρα15/01/2021 19:00 - 20:15

Περιγραφή:

Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών
Διαλέξεις Εαρινού εξαμήνου


Ομιλητής: Mario Piana, Καθηγητής, Διευθυντής Μεταπτυχιακού Προγράμματος  Αποκαταστάσεων Μνημείων, IUAV Βενετίας.

ΞΥΛΙΝΕΣ ΔΟΜΕΣ ΣΕ ΙΣΤΟΡΙΚΑ ΜΝΗΜΕΙΑ ΤΗΣ ΒΕΝΕΤΙΑΣ, ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΑΠΟΚΑΤΑΣΤΑΣΗΣ

Παρασκευή 15 Ιανουαρίου 2021, ώρα 19.00

Στις επεμβάσεις επί ξύλινων κατασκευών σε ιστορικά μνημεία διαπιστώνεται ότι δεν υφίστανται ρητίνες ή άλλα υλικά ικανά να διεισδύουν και να συμπληρώνουν τα μέρη που έχουν υποστεί φθορές. Αυτά τα υλικά θα όφειλαν να ανταπεξέρχονται στις ανάγκες ανάλογων μηχανικών αντοχών πέραν της δυνατότητας να αντικαθιστούν ολόκληρα τμήματα των κατασκευών τα οποία δεν επιδέχονται αναδόμηση.

Υπάρχουν τρείς τρόποι επέμβασης από τους οποίους οφείλει να επιλέξει ο αποκαταστάτης στους σχεδιασμούς. Ο πρώτος αφορά στην προσθήκη νέων τμημάτων στήριξης από ξύλο ή μέταλλο, ο δεύτερος αφορά σε εφαρμογές συμπλήρωσης με ρητίνες, ο τρίτος με την πλήρη επαναφορά / επανακατασκευή από ξύλο. Αυτοί οι τρόποι επέμβασης θα παρουσιαστούν μέσω τριών περιπτώσεων αποκατάστασης ξύλινων δομών στο Palazzo Grimani στη Santa Maria Formosa, στον ναό της Παναγίας των Frari, τέλος στις στέγες των υδάτινων θέσεων των Gaggiandre στο Νεώριο της Βενετίας.

 

 

 

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012