Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

12
Φεβ

ΠΜΣ Σχολής ΑΡΜΗΧ | Ομιλία Βλάση Κουμούση, ΕΜΠ
Κατηγορία: Ομιλία/Διάλεξη  
ΤοποθεσίαΜε τηλεδιάσκεψη
Ώρα12/02/2021 19:00 - 20:30

Περιγραφή:

ΠΜΣ Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Πολυτεχνείου Κρήτης | Διαλέξεις Προσκεκλημένων Ομιλητών

Δεύτερη διάλεξη του εαρινού εξαμήνου του Προγράμματος Μεταπτυχιακών Σπουδών της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών ΠΚ, ανοικτή στο κοινό - διαδικτυακή.

Ομιλητής: Βλάσης Κουμούσης, Πολιτικός μηχανικός, Ομότιμος Καθηγητής ΕΜΠ

Τίτλος Ομιλίας: Σεισμική μόνωση, Σύγχρονη αντισεισμική προστασία κατασκευών,  μνημείων και εκθεμάτων

Η σεισμική μόνωση και οι τεχνολογίες που την συνοδεύουν προσφέρουν σήμερα εναλλακτική λύση στον αντισεισμικό σχεδιασμό των κατασκευών, ιδιαίτερα στις περιπτώσεις που ο συμβατικός πλάστιμος σχεδιασμός,λόγω μειωμένης δυνατότητας παρέμβασης στον φέροντα οργανισμό, αδυνατεί να υποδείξει αποτελεσματική λύση. Παρεμβαίνει συνήθως στη βάση της κατασκευής με σκοπό την δραστική μείωση της σεισμικής διέγερσης που θα καταπονήσει την ανωδομή. Η απορρόφηση της σεισμικής ενέργειας συντελείται στους μονωτήρες με αναπόφευκτη συνέπεια την ανάπτυξη μεγάλων μετακινήσεων στη στάθμη της σεισμικής μόνωσης και την συνακόλουθη μεταβολή του αρχιτεκτονικού σχεδιασμού και των εγκαταστάσεων. Σήμερα στις ΗΠΑ, Ιαπωνία, Κίνα, Ιταλία, Ελλάδα κ.α. η σεισμική μόνωση χρησιμοποιείται συστηματικά στην αντισεισμική θωράκιση γεφυρών, κτιρίων μνημείων, μουσείων και εκθεμάτων. Η διάλεξη θα επικεντρωθεί στις βασικές αρχές που διέπουν τη σεισμική μόνωση αναφέροντας τα πλέον διαδεδομένα συστήματα – μονωτήρες καθώς και χαρακτηριστικές εφαρμογές ενώ θα παρουσιάσει διεξοδικά το σύστημα σεισμικής μόνωσης του αγάλματος και της βάσης του Ερμή του Πραξιτέλη στο νέο μουσείο της Ολυμπίας.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012