Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

17
Μαϊ

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας κου Σταγάκη Γεωργίου, Σχολή Μηχ.Ο.Π.
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   ΜΗΧΟΠ  
ΤοποθεσίαΜ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
Ώρα17/05/2018 14:00 - 15:00

Περιγραφή:
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ
Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εξεταζόμενος φοιτητής: Σταγάκης Γεώργιος

Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: Συνδυασμένη ερμηνεία δεδομένων γεωραντάρ και γεωηλεκτρικών δεδομένων από τα οχυρωματικά τείχη στη Δυτική Τάφρο της πόλης των Χανίων.

Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
Καθ. Βαφείδης Αντώνιος (επιβλέπων)
Καθ. Σουπιός Παντελής (Τ.Ε.Ι. Κρήτης)
Δρ. Σπανουδάκης Νικόλαος (ΕΔΙΠ)

Περίληψη
Η μέθοδος της ηλεκτρικής τομογραφίας και η μέθοδος γεωραντάρ κατατάσσονται στις μη καταστροφικές μεθόδους διασκόπησης. Για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται ευρέως στις γεωφυσικές έρευνες και ιδιαίτερα στις αρχαιολογικές. Στην παρούσα διπλωματική εργασία η εξαγωγή συμπερασμάτων σχετικά με τη δομή των τειχών βασίζεται στις συγκρίσεις των γεωφυσικών τομών που προέκυψαν από την επεξεργασία των μετρήσεων πεδίου για τις δύο μεθόδους. Αποτελέσματα, τα οποία συγκρίνονται, επιπλέον, με επιτόπου έρευνες σε διάφορα προσβάσιμα κατεστραμμένα σημεία των τειχών, όπου υπήρχε εικόνα της εσωτερικής δομής, αλλά και με πληροφορίες από διάφορα άρθρα σχετικά με τα ενετικά τείχη των Χανίων. Περισσότερη βαρύτητα δίδεται στη μέθοδο γεωραντάρ, όπου η ερμηνεία των μετρήσεων πεδίου πραγματοποιείται με τη χρήση του προγράμματος MATGPR και, πιο συγκεκριμένα, με τη χρήση συνθετικών δεδομένων για μοντέλα της ταχύτητας διάδοσης των ηλεκτρομαγνητικών κυμάτων στα διαφορετικά δομικά υλικά των ενετικών τειχών.
Συνοπτικά, από την έρευνα προκύπτει ότι το πάχος του τείχους στη Δυτική τάφρο των Χανίων και σε ύψος 1.7 μέτρα από το έδαφος είναι περίπου 3.8 μέτρα. Τα πρώτα 30-35 εκατοστά του τείχους αποτελούν την πρόσοψη του τείχους (επιφανειακό στρώμα), η οποία αποτελείται από ορθογωνισμένους ψαμμίτες συνδεδεμένους με ασβεστοκονίαμα, ενώ το υπόλοιπο τείχος αποτελεί ακανόνιστο μείγμα πετρωμάτων ψαμμίτη, άφθονου ασβεστοκονιάματος και υγρασίας. Συνέχεια του τείχους αποτελούν οι επιχωματώσεις που προέκυψαν από την εκσκαφή της τάφρου, οι οποίες τοποθετήθηκαν στο κενό μεταξύ του τείχους και του φυσικού πρανούς. Σε γενικές γραμμές, η μέθοδος γεωραντάρ, η οποία δίνει περισσότερο λεπτομερή αποτελέσματα, συνδυαζόμενη με τη μέθοδο της ηλεκτρικής τομογραφίας, μέσω της υπέρθεσης τομών, μπορεί να δώσει αρκετά αξιόπιστα αποτελέσματα στην αναγνώριση δομών, όπως είναι τα ενετικά τείχη.
© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012