Έμβλημα Πολυτεχνείου Κρήτης
Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Facebook  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Instagram  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Twitter  Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο YouTube   Το Πολυτεχνείο Κρήτης στο Linkedin

09
Ιουλ

Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας Λουκέρη Δημητρίου & Στάμου Ευαγγέλου-Θεοδώρου, Σχολή ΜΗΧΟΠ
Κατηγορία: Παρουσίαση Διπλωματικής Εργασίας   ΜΗΧΟΠ  
ΤοποθεσίαΜ3 - Κτίριο ΜΗΧΟΠ, Μ3.108
Ώρα09/07/2018 10:00 - 11:00

Περιγραφή:
ΠΟΛΥΤΕΧΝΕΙΟ ΚΡΗΤΗΣ

Σχολή Μηχανικών Ορυκτών Πόρων

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ

Εξεταζόμενοι φοιτητές: Λουκέρης Δημήτριος & Στάμου Ευάγγελος-Θεόδωρος

Θέμα Διπλωματικής Εργασίας: Παραγωγή θερμότητας σε πρότυπη μονάδα σταθερής κλίνης μέσω πολυτροφοδοσίας καυσίμων

Τριμελής Εξεταστική Επιτροπή:
Καθ. Βάμβουκα Δέσποινα (επιβλέπουσα)
Δρ. Σφακιωτάκης Στυλιανός (ΕΔΙΠ)
Δρ. Μαρινάκης Δημήτριος (ΕΔΙΠ)

Περίληψη

Η πειραματική αυτή μελέτη πραγματοποιήθηκε με σκοπό την διερεύνηση της απόδοσης της καύσης και τις εκπομπές αερίων ρύπων από την καύση αγροτικών υπολειμμάτων βιομάζας σε πρότυπη μονάδα καύσης. Τα καύσιμα που χρησιμοποιήθηκαν ήταν ο πυρήνας ελιάς, ο πυρήνας ροδάκινου και ο φλοιός αμυγδάλου, καθώς και μίγματα των υλικών αυτών σε δύο αναλογίες. Στην πρότυπη μονάδα καύσης, για κάθε καύσιμο βιομάζας και μίγμα υλικών η μεταβλητή παράμετρος ήταν η τροφοδοσία του καυσίμου. Από την καύση των αγροτικών υπολειμμάτων και των μιγμάτων τους προσδιορίστηκαν ο βαθμός απόδοσης καύσης, ο θερμικός βαθμός απόδοσης και οι εκπομπές αερίων ρύπων, ώστε να γίνει έλεγχος αν βρίσκονται εντός των επιτρεπόμενων ορίων σύμφωνα με τα Ελληνικά πρότυπα για μικρά οικιακά συστηματα παραγωγής θερμότητας.
Από την σύγκριση των αποτελεσμάτων για τα αρχικά υλικά και τα μίγματα τους αποφάνθηκαν τα παρακάτω συμπεράσματα. Όλα τα καύσιμα βιομάζας και τα μίγματα τους για σταθερή τροφοδοσία καυσίμου παρουσίασαν υψηλές τιμές βαθμού απόδοσης καύσης και θερμικού βαθμού απόδοσης, ενώ οι εκπεμπόμενοι ρύποι ήταν εντός των επιτρεπόμενων ορίων. Με την αύξηση του ρυθμού τροφοδοσίας, παρατηρήθηκε αύξηση της απόδοσης και των εκπομπών των αερίων ρύπων, αλλά χωρίς αυτοί να ξεπερνούν τα νομοθετικά όρια. Τέλος, ως βέλτιστο καύσιμο βιομάζας αποδείχθηκε ο πυρήνας ροδάκινου με τις χαμηλότερες εκπομπές αερίων ρύπων και τον υψηλότερο βαθμό απόδοσης καύσης.

© Πολυτεχνείο Κρήτης 2012